У Гадяцькій, Великобудищанській та Петрівсько-Роменській громадах виявили мікробне забруднення питної води

Поділитися новиною

Гадяцький ВП ДУ «Полтавський ОЦ КПХ МОЗ» інформує, з джерел централізованого питного водопостачання (водорозподільча мережа) в м. Гадяч досліджено 11 проб питної води на відповідність вимог ДСанПіН 2.2.4.-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної призначеної для споживання людиною» та ДСанПіН «Показники безпечності та окремі показники якості питної води в умовах воєнного стану та надзвичайних ситуацій іншого характеру» затверджені наказом МОЗ №683 від 22.04.22 р..

Відхилень по санітарно-хімічних показниках не виявлено. Відхилення від нормативу по мікробіологічних показниках виявлено у 2 пробах – виділено загальні колі форм, ентерококи (вул.Котляревського,13; вул.Шевченка,32).

Згідно заяв відділів освіти, молоді та спорту Великобудищанської та Петрівсько-Роменської сільських рад, на платній основі проведено лабораторні дослідження води питної з водорозподільчої мережі, піску з пісочниць на мікробіологічні показники та наявність яєць гельмінтів.

Відділ освіти,молоді та спорту Великобудищанської сільської ради:

досліджено 13 проб питної води, відхилення по санітарно – хімічних показниках виявлено в 3 пробах (Вельбівський ЗЗСО І-ІІст; Вельбівський ЗДО «Росинка»; Веприцький ЗДО «Малятко» – залізо 1,18-1,32 мг/л при нормі до 1,0мг/л.

Відхилення від нормативу по мікробіологічних показниках виявлено в 5 пробах – виділено загальні колі форми,ентерококи (Веприцький ОЗЗСО І-ІІІст; Бобрицький ЗДО «Калинка»; Вельбівський ЗДО «Росинка»; Веприцький ЗДО «Барвінок»; Мартинівський ЗДО «Сонечко»).

В 8 закладах дошкільної освіти з 8 пісочниць відібрано пісок на наявність яєць гельмінтів – яйця гельмінтів не виявлено.

Відділ освіти Петрівсько-Роменської сільської ради

Досліджено 9 проб питної води з водорозподільчої мережі, відхилення по санітарно-хімічних показниках виявлено у 8 пробах за вмістом заліза, аміака та фтору (Березоволуцький ліцей,
Середняківська гімназія, Ручківська гімназія, ДНЗ «Казка» с. Б. Лука, ДНЗ «Журавлик» с. Ручки,
ДНЗ«Квіточка»с.Середняки,ДНЗ «Ромашка» та ДНЗ «Липка» с. Петрівка-Роменська;
відхилення від нормативу по мікробіологічних показниках виявлено в 6 пробах – виділено загальні колі форми,ентерококи (Березоволуцький ліцей, Середняківська гімназія, ДНЗ «Казка» с. Б. Лука,
ДНЗ«Квіточка» с.Середняки, ДНЗ «Ромашка» та ДНЗ «Липка»с.П.-Роменська .

В 5 закладах дошкільної освіти з 6 пісочниць відібрано пісок на мікробіологічні показники та наявність яєць гельмінтів – без відхилень.

Тож у зв’язку з мікробним забрудненням питної води, рекомендується для пиття вживати кип’ячену воду до нормалізації показників якості питної води, або бутильовану сертифіковану питну воду з торгівельної мережі

Також, керуючись законом України «Про забезпечення санітарно та епідемічного
благополуччя населення» №4004-ХІІ від 24 лютого 1994 року, з метою недопущення
ускладнення санепідситуації :

  1. Сільським головам,керівнику Гадяцького ВУЖКГ,начальнику ЖКП с. Петрівка-Роменська,
    директору КП «Добробут» с. В. Будища, керівникам навчальних закладів направлено інформаційні листи з пропозицією проведення комплексу профілактичних заходів (ремонт, очистка, промивка, дезінфекція та обладнання систем очистки води) з метою забезпечення якості та безпечності питної води згідно вимог ДСаНПіН 2.2.4.-171-10 « Гігієнічні вимоги до води питної призначеної для споживання людиною» .
  2. До проведення дезінфекції водорозподільчої мережі та повторного лабораторного контролю питної води по мікробіологічних показниках для приготування їжі та питних потреб забезпечити дітей навчальних закладів (ЗОШ та ДНЗ) кип’яченою охолодженою питною водою або сертифікованою бутильованою водою з торгівельної мережі.

«БМ»

LIVE OFFLINE
track image
Loading...