Вперше за 90 років відмінили «лінійки» до Дня знань

Поділитися новиною

У Полтавській області заборонили проведення святкових заходів, присвячених початку нового навчального року. Відповідне рішення ухвалили на засіданні Ради оборони області, повідомив Дмитро Лунін, голова ОВА.


«Безпека дітей та працівників для нас на першому місці під час підготовки до навчального року. Тому, зважаючи на теракт, який стався нещодавно в Ромнах (ворожа ракета влучила у школу, є загиблі та травмовані), традиційного Дня знань цього року не буде», – заявив Д.Лунін.


Нагадаємо, що вважати «святом» початок навчального року почали в 1933 р. Після проголошення української Незалежності, 1 вересня, як день початку нового навчального року, збереглося. І хоч директивних вказівок про обов’язковість лінійки не було, але пережиток минулого, у вигляді «почесних» гостей з їхніми промовами, віршиків, калатання дзвониками та награної вдячності запрошеним, все ж залишились.

Проте, цього року, вперше за 90 років, урочистих заходів у навчальних закладах Полтавщини, 1 вересня не буде. До речі, у минулому, 2022 році, коли навчальний процес був організований он-лайн, День знань проводили у вигляді відео конференцій. Кожен клас збирався у віртуальному інтернет-кабінеті, діти спілкувались та налаштовувались на навчання. Цього ж року, згідно офіційного повідомлення, у Полтавській області 87% шкіл готові розпочати навчальний рік очно і прийняти 8731 першокласників (із них 741 має статус внутрішньо переміщеної особи). Із 526 закладів середньої освіти регіону 404 школи облаштували укриття, а ще 55 шкіл використовують укриття інших суб’єктів господарювання. Тому, замість звичних лінійок, у школах порадили відпрацювати повністю шлях евакуації, щоб вчителі навчили дітей і самі навчилися дуже швидко спускатися і підніматися з укриття.

Очно навчатимуться і на Гадяччині (змішаний формат планують лише у Гадяцькому ліцеї № 2 та ліцеї №1, решта обрали офлайн, якщо дозволятиме безпекова ситуація). У навчальних закладах Гадяцької громади навчальний рік розпочнуть 2405 учнів, із них 212 першокласників. У Сергіївській громаді загальна кількість школярів 277 (із них ВПО – 39 учнів), вперше за парти сяде 31 учень. У Петрівсько-Роменській громаді загалом 350 учнів (із них ВПО – 25), першокласників – 27. У Краснолуцькій громаді загалом 340 учнів (у тому числі ВПО – 20), а першокласників – 32 учні. У Лютенській громаді усього 446 учнів (з них ВПО – 39), до першого класу зараховано 36 учнів. У Великобудищанській громаді загалом 509 школярів (із них ВПО – 35), до першого класу підуть 37 учнів.

У той же час, не дивлячись на рішення освітян відновити очний навчальний процес, чимало батьків побоюються повернення дітей до школи. Гадячани у соціальних мережах також висловлюють стурбованість стосовно офлайн навчання і ставлять під сумнів якість укриттів. А на сусідній Сумщині, у Липовій Долині, взагалі просять знову організувати навчання дистанційно.

“БМ”

LIVE OFFLINE
track image
Loading...