У Веприку незаконно спиляли дуби: голова ОТГ прокоментував ситуацію

Поділитися новиною

Минулого тижня, у мережі Фейсбук, ми натрапили на пост жителя Великобудищанської громади, стосовно незаконного спилювання дубів у лісопосадках поблизу Веприка.

«Шановні вепричани
та Великобудищанська ОТГ! Скажіть будь
ласка хто, та на яких підставах надавав
дозвіл на випилювання дубових лісосмуг на території нашого села? Дуб випилюється
у великій кількості і нікому до цього немає ніякого діла. Де наше керівництво та чого не приймаються ніякі міри? Навіщо встановлені камери у селі, якщо ніхто нічого не бачить? Говорять, що дозвіл на випилювання дає наша екологічна служба! На яких підставах вона дає цей дозвіл? Куди вивозиться вся спиляна деревина? Не помітив, щоб вона привозилася в школу, садочок чи надавалася безкоштовно військовослужбовцям.
Куди грузяться фури деревиною на Тубдиспансері та другій тракторній бригаді? Куди возиться дуб довжиною 2 метри, в ночі, на незареєстрованому тракторі? Хлопці, які працюють на О. Г. Стороженка, звертаюся до вас – легких грошей не буває і рано чи пізно усі нестимуть за це відповідальність!»
– пише Сергій Данько

У дописі також опубліковане відео, на якому видно, що дерева нещодавно спиляні «під корінь», ще й до того ж пеньки прикидані гіллям.
Сергій Данько додав у коментарях свого допису, що 15 серпня написав заяву в обласну прокуратуру.

Стосовно цієї ситуації ми звернулися за коментарем до голови Великобудищанської громади, Миколи Шаблія.

«Ця територія ще не на балансі громади, наразі лише йде процес оформлення передачі цих лісопосадок у нашу власність. Процес довгий, та затратний. Звісно ніяких дозволів на випилювання деревини у цьому місці немає, це все відбувається незаконно. Тому, як тільки дізнався про цю ситуацію, відразу повідомив поліцейського громади, яким уже складено рапорт, а також написана заява від громади стосовно незаконних дій. Щодо Стороженка, про якого згадали у дописі – дійсно, є такий чоловік у Веприку, має свою пилораму, трактор. У минулому році він уже був оштрафований за незаконне випилювання дубів. Тоді через суд, спиляну деревину передали у власність нашої громади, а трактор та причіп, згідно судового рішення, повернули власнику. Не знаю, чи саме він винен цього разу, та людям, що проживають у Веприку – видніше», – зазначив голова ОТГ

Якщо ж все таки правоохоронні органи зможу знайти винних та довести їхню причетність до даного правопорушення, то фігурантам загрожуватиме покарання згідно статті 246 Кримінального кодексу України, у якій зазначено, що незаконна порубка дерев або чагарників у лісах, захисних та інших лісових насадженнях, перевезення, зберігання, збут незаконно зрубаних дерев або чагарників, що заподіяли істотну шкоду – карається штрафом від 17000 до 25500 грн, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до 3 років, чи позбавленням волі на той самий строк.

Та, на жаль, випадків покарання порушників за такі злочини, дуже мало. За останні 20 років ми взагалі не пам’ятаємо жодної справи, стосовно незаконного випилювання деревини на території колишнього Гадяцького району, згідно б якої зловмисники відповіли за всією суворістю закону. А як відомо, безкарність породжує беззаконня.

Анжела Замотаєва

LIVE OFFLINE
track image
Loading...