На Полтавщині підготували графіки на випадок відключень світла для шести черг споживачів, бізнесу та ГАВ

Поділитися новиною

Озираючись на загрозу атак російськими військовими по енергомережі України під час опалювального сезону 2023/24, на Полтавщині створили кілька сценаріїв для відключення світла, пише Зміст.

Про ризики відключень світла повідомив директор Департаменту будівництва, містобудування та архітектури Полтавської ОВА Едуард Рева 21 серпня.

Графіки відключень світла на Полтавщині

Торік в області 3, 5 місяці діяли різноманітні графіки обмеження електроспоживання. На новий сезон враховують загрозу зникнення світла через можливі атаки з боку росіян. Через це наразі відпрацьовують з усіма керівниками закладів критичної інфраструктури дії на випадок екстрених вимкнень та економії електроенергії.

Наразі на Полтавщині підготовлені 2 графіки відключень, які можуть застосувати за умови дефіциту електроенергії:

  • графік аварійних відключень за умови надання 180 МВт;
  • графік погодинних вимкнень на 6 черг споживачів за умови надання 501 МВт.
1 МВт у чайниках

Якщо ситуація з вимкненням електроенергії буде критичною, відключення стосуватимуться й промисловості. На час ймовірного дефіциту планують справедливо розподіляти електроенергію.

Як відключали світло торік

Перші відключення світла припали на 10 жовтня. Через російські удари по критичній інфраструктурі виникла загроза аварійних відключень електроенергії. Щоб збалансувати мережу, у Полтавській громаді вимикали освітлення вулиць у темний час.

Уже 22 жовтня розпочалися перші відключення для побутових споживачів у всіх районах Полтави та інших населених пунктів та підприємства області. За кілька днів, 25 жовтня, вперше застосували аварійні вимкнення світла.

Одразу аварійні відключення світла на Полтавщині відбувалися раптово, бо комунальники не могли передбачити який ресурс зможе надати «Укренерго» у будь-який момент. З часом з’явилися графіки, що дозволили планувати вимкнення від електропостачання.

Уже в березні ситуація змінилася і «Пункти незламності» Полтавщини перевели у сплячий режим. Графікідключення світла у більшості областей зникли.

Як працюють відключення світла

Коли обленерго розраховує схеми відключень на наступний день, до уваги беруть середнє споживання за чергами й вираховують, чи зможуть заживити дві одночасно. Тому звечора прогноз може бути оптимістичним, а зранку виявиться, що споживачі не вкладаються в ліміти й потужності вистачає тільки на одну чергу й критичну інфраструктуру. 

До прикладу, на початку грудня критична інфраструктура Полтавщини впродовж кількох днів замість відведених їй 105 МВт спожила до 170 МВт. Це вплинуло на ситуацію в енергосистемі області й довелося вводити аварійні відключення. Це ж стосується трьох черг споживачів із графіків погодинних відключень. Якщо черга, якій дають електроенергію, споживає більше, ніж їй відведено, світло вимикають не тільки основній, а й додатковій черзі. 

Відключення світла: споживання
Графік відключень світла: як будують
LIVE OFFLINE
track image
Loading...