Під час дощів у Гадячі вода з дороги затоплює подвір’я

Поділитися новиною

Вкотре нам доводиться піднімати проблемні питання пов’язані з дорогами у місті. І хоча Гадяцька міська рада щорічно виділяє кошти на поточні ремонти дорожнього покриття, вже через короткий проміжок часу, через неякісну роботу, матеріали чи неврахування норм будівництва – вони знову набувають вигляду, наче після бомбардування.

У цьому році, на засіданні 32 сесії Гадяцької міської ради, яке відбулося 21 лютого, знову були передбачені кошти на капітальні ремонти та експлуатаційне утримання доріг громади. На капремонт проїзної частини вулиці Захисників України виділили 1 млн. 490 тис. грн. Наразі ремонт завершено і на перший погляд все наче добре, якби не одне «але»…

У мережі Фейсбук, Юлія Житченко, жителька міста, розповіла про наслідки після капремонту цієї дороги: «Шановна громада, я проживаю по вул. Захисників України (колишня вулиця Тельмана), на якій нещодавно закінчився ремонт дорожнього покриття.
Та радість від ремонту була недовгою – до першого великого дощу. Вода із вулиці потекла прямісінько до мого двору, затопивши господарські споруди.
А причина в тому, що міська влада зробила красиву дорогу, але не зробила на узбіччі дороги злив для дощової води. Тому я мусила звернутися до міського голови, не тільки тому, що заливає моє подвір’я, а й тому, що на дорогу було витрачено понад 1 млн грн, які теж «потекли за водою», бо вся ця вода підмиває нове асфальтове покриття. Міський голова обіцяв розв’язувати проблему, але пройшло вже 4 дощі, а ситуація не змінилася. Дуже прикро коли влада вважає, що громада має жити для міської влади, а не навпаки».

І як завжди, містяни відреагували відповідно:
Надія Бондаренко: «Як завжди, усе пливе услід за грошима. Жодну дорогу чи тротуар не зробили нормально. Чи то такі спеціалісти, чи така їм дана вказівка»;
Віра Сокол: «А ви бачили у нашому місті хоч що-небудь якісно зроблене? Грязюка, бардак, вічне болото – основні пам’ятки міста Гадяч» ;
Інна Штанько: «А в нас все що не робиться – робиться для того, щоб потім переробить»;
Іван Дмитренко: «Мер міста – будівельник. Це і назва фірми, і професія. А от максимально «дерибанити» місцевий бюджет – це хобі. Це як клептоманія, він нічого з собою зробити не може».

Невдоволення можна зрозуміти, адже у місті систематично, з року в рік, проводять заміну асфальтового покриття доріг, ямкові ремонти, тротуари, але в результаті якість всього зробленого на низькому рівні, через що так звані «покращення» інфраструктури міста не довговічні.

До слова, у нас ремонтують майже усі дороги, не враховуючи кількість опадів, та не створювати хоча б стічні рівчаки, через що і відбувається підтоплення прилеглих територій та застої води.
Доречним є питання – чому під час розробки проекту асфальтування, влада одночасно не замовляє проект системи з водовідведення, щоб комплексно вирішити питання зі стічними водами та запобігти вимиванню проїжджої частини? Це було б набагато вигідніше, ніж ремонтувати одні і ті ж дороги щороку. Але для влади такий варіант, швидше за все, не є вигідним.

Довідково: згідно наказу Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України No 54, про затвердження Технічних правил ремонту і утримання вулиць та доріг населених пунктів – системи дренажу, збору та відведення поверхневих і ґрунтових вод повинні постійно бути у належному стані та виключати можливість виникнення застою води на вулицях та дорогах.

Анжела Замотаєва

Фото зі сторінки Ю. Житченко у ФБ.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...