26 липня – все про цей день

Поділитися новиною

Сьогодні, 26 липня, Міжнародний день обізнаності про хворобу Гоше та День есперанто. Віряни вшановують Собор архангела Гавриїла. До Нового року залишилось 158 днів.

26 липня 2023 року — середа. 518-й день війни в Україні.

Яке сьогодні, 26 липня, церковне свято

26 липня в церковному календарі – Собор архангела Гавриїла. Він став першим, хто розповів Діві Марії радісну новину, що народить вона скоро Сина Божого. Собор архангела Гавриїла, який припадає на 26 липня, пов’язаний з освяченням Константинопільського храму на його честь.

В священному писанні архангел Гавриїл відомий під ім’ям “провісник Бога”. Адже він не лише сповістив Богоматір про появу Ісуса Христа, але й приніс жінкам звістку про Воскресіння Сина Божого, з’явився перед розп’яттям, щоб розповісти, що Ірод прагне вбити всіх немовлят.

Що не можна робити цього дня

  • Заборонено сумувати, також намагайтесь не сваритися і не лаятися.
  • Не варто конфліктувати вдома або на роботі.
  • Не можна цього дня ходити в лазню.

Народні прикмети і традиції на 26 липня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день: 

  • дивилися, який сьогодні день: стоїть суха погода, то осінь буде теплою, а якщо дощить, в снопах проросте хліб;
  • на небі темні хмари — чекайте на зміну погоди;
  • йде сильний дощ — до поганого врожаю;
  • граки почали збиратися в зграї — скоро настане осінь;
  • з самого ранку бджоли гудуть над полями — цілий день буде сонячна погода;
  • достигло жито — варто вирушати до лісу, тому що вже достигли підберезники;
  • на полях багато жита — буде хорошим урожай малини;
  • дощить, але крякають качки — скоро випогодиться.

В народі вірили, що ця дата — середина літа. Селяни проводили її зазвичай в полі, збирали урожай. Важливо було, щоб не почалися дощі, які могли бути небезпечними для сухого сіна. Щоб цього не сталося, люди молилися. А щоб сінокіс був добрим, брали з собою за пазуху буханець хліба. Існувала традиція, що перший сніп жала найстарша жінка в родині. Його називали “іменинним”, несли додому, прикрашали стрічками і ставили під іконами на покуті. Зерна з такого снопа вважали ліками для людей і птахів, а солому давали худобі.

Які сьогодні іменини: Антоній, Юліан, Стефан.

Талісманом людини, народженої 26 липня, є обсидіан. Відомий від давніх часів. Це магматична гірська порода, яку ще називають вулканічним склом. Здавна обсидіан вважали потужним поглиначем енергії, а також талісманом від невдач.

Який сьогодні день в Україні і світі

26 липня в Україні і світі святкують День холістичної терапії. Це особлива форма терапії, яка розглядає людський організм як синергію душі, тіла, розуму та прагне гармонійного балансу між усіма цими елементами. Головна відмінність холістичної терапії від сучасної медицини полягає в тому, що вона не розглядає хворобу чи недугу як ізольовану проблему. Тобто будь-яка істота — це поєднання фізичного, емоційного, розумового та духовного аспектів, тому потрібне комплексне лікування. Концепція не є новою, адже вона сягає своїм корінням ще часів Гіппократа, який вважав, що наше тіло може самозцілюватися. Холістична терапія виникла на основі 2000-річної ідеї “найсильнішими ліками буде здатність зцілення без ліків”.

Також 26 липня Міжнародний день обізнаності про хворобу Гоше. День присвячений інформації про це небезпечне аутосомно-рецесивне захворювання, за якого відбувається порушення накопичення лізосом. Подію заснував Європейський альянс Гоше для того, щоб підвищити обізнанність про цю важку хворобу.

А ще 26 липня святкують Всесвітній день тофу. Це рослинний замінник м’яса та молочних продуктів, який виготовляється з соєвих бобів. Свято було створене для популяризації тофу як основний продукт харчування веганів та вегетаріанців. Але тофу також популярний і серед тих, хто є прихильником здорового харчування, завдяки великій кількості білка та інших корисних речовин. Хоча в західному раціоні тофу є відносно новим інгредієнтом, в східноазіатській кухні він має довгу історію. Вперше його почали виготовляти на території Китаю близько 179 року до нашої ери.

26 липня Міжнародний день збереження мангрових систем. День був створений ЮНЕСКО для підвищення обізнаності про важливість мангрових систем для екології та сприяння їх збереженню. Мангрові зарослі є унікальними, вразливими та особливими екосистемами, які підтримують багате біорізноманіття і слугують середовищем для існування ракоподібних і риб.

Також 26 липня святкують День есперанто. Це штучно створена міжнародна мова, яка з’явилася наприкінці XIX-початку XX століття. Головна мета її створення було зупинення ворожнечі між націями, поєднання мирного світу в єдине ціле. На жаль, в той час есперанто захопила лише ідеалістів та інтелектуалів. Проте через роки мова не забулася і не згубилася, і зараз переживає своє нове відродження. Дату для свята обрали не випадково. Саме цього дня 1887 року вийшов перший підручник з есперанто.

А ще 26 липня День парашутиста. Неофіційне професійне свято, яке було започатковано 1930 року. Парашутом називають спеціальний пристрій, який використовується для безпечного спускання з висоти. Винахідником парашуту прийнято вважати Леонардо да Вінчі, який намалював до нього ескізи ще 1485 року. Цей факт довів парашутист Адріан Ніколас, який 2000 року створив за малюнками да Вінчі парашут і успішно приземлився, використовуючи його.

26 липня День дядька та тітки. Позитивне сімейне свято, яке є найбільш популярним в США, Мексиці, Колумбії. Тітка і дядько — близькі родичі, які нерідко беруть безпосередню участь у вихованні своїх племінників. В багатьох випадках їхня роль недооцінена.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...