20 липня – все про цей день

Поділитися новиною

Сьогодні, 20 липня, День шахів. Віряни вшановують пам’ять святих Томи і Акакія. До Нового року залишилося 164 дні.

20 липня 2023 року — четвер. 512-й день війни в Україні.

Яке сьогодні, 20 липня, церковне свято

20 липня в церковному календарі – день пам’яті святих Томи та Акакія. Тома народився в Малеї в IX столітті і замолоду був багатим і хоробрим вояком. Однак полюбив він Христа за ласкою Божою, одягнув чернечу рясу і віддалився від усіх мирських справ. Часто відвідував він пустельних самітників, а потім оселився на Малевській горі в Лаконії, де боровся проти численних спокус і зміг підкорити своє тіло. Помер в глибокій старості.

Святий Акакій жив в VI столітті і був послушником в монастирі. Він був покірним та терплячим, завжди беззаперечно слухав свого наставника. В останнього був дуже тяжкий характер, тому він змушував Акакія працювати надто багато, нещадно бив та морив голодом. Однак преподобний всі страждання стійко переносив і лише дякував за них Господу. Невдовзі святий помер, а його наставник навернувся і став лагідним.

Що не можна робити цього дня

  • Не дозволено носити прикраси.
  • Не беріться за прання, якщо хочете, щоб в домі був достаток.
  • Відмовляти у будь-якій допомозі заборонено.

Народні прикмети і традиції на 20 липня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день: 

  • дивилися, який сьогодні день: почнеться дощ — він затягнеться надовго;
  • людину обнюхала корова, отже, на неї чекає серйозна хвороба;
  • якщо заготовити віники для лазні, то вони будуть мати особливу силу;
  • іменинникам варто починати збирати урожай, тоді рік буде багатим.

Які сьогодні іменини: Герман, Євдокія.

Талісманом людини, народженої 20 липня, є жадеїт. Зовні він нагадує нефрит, але своїм хімічним складом відрізняється від цього каменю. У давні часи люди за допомогою жадеїту намагалися вплинути на погодні умови.

Який сьогодні день в Україні і світі

20 липня в Україні і світі святкують Міжнародний день торта. Смачне свято виникло 2011 року за ініціативи міжнародної спільноти та творчих людей “Міланський клуб” Королівства Любові. Головна мета цього дня полягає у залучені людства до мирного і дружнього співіснування, поширення даної ідеї через культуру. Щороку обирається окрема тема. Цікавий факт: перші торти з’явилися ще 2 тисячі років тому.

Також 20 липня Всесвітній день стрибка. Маловідоме оздоровче свято, яке було започатковане за ініціативою художника Торстена Лаушманна 2006 року. Мета цього дня досить цікава — змінити орбіту Землі одночасним стрибком мільйона людей. Екологи вірять, що зміна орбіти допомагає покращити клімат та бореться з глобальним потеплінням. Проте наукових доказів цьому немає.

А ще 20 липня святкують День шахів. Згідно зі статистикою, 70% людей у всьому світі хоча б раз у своєму житті грали в шахи. Щодо винахідника шахів існує чимало версій. Інколи авторство приписують навіть міфічному Одіссею, який за допомогою цікавої гри намагався розважити себе під час облоги Трої. Дехто вірить, що шахи винайшов грецький філософ Арістотель. Щодо того, в якій країні вперше з’явилися шахи, також немає однозначної відповіді. Існує версія, що шахи поширилися в Китаї та Персії, прийшовши з Індії. Інші стверджують, що вони були створені в Китаї.

Однак безпосередньою попередницею цієї гри вважається індійська гра чатуранг. Для неї було потрібно чотири гравці, у кожного з яких в кутку дошки був король, слон, тура, кінь і чотири пішаки. Перед кожним ходом гравці кидали кульку, щоб за допомогою числа, яке випало, визначити кількість ходів.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...