10 липня – все про цей день

Поділитися новиною

10 липня – День племінників та племінниць. Віряни вшановують пам’ять преподобного Самсона. До Нового року залишилося 174 дні.

10 липня 2023 року — понеділок. 502-й день війни в Україні.

10 липня – церковне свято

10 липня в церковному календарі – день пам’яті преподобного Самсона. Він народився у доволі багатій та знатній римській родині, з юності вивчав лікарську справу. Рано збагнув, що покликання до медицини він отримав для того, щоб допомагати нужденним. Тому до будинку Самсона часто приходили бідняки, які не могли заплатити за лікування.

Після смерті батьків Самсон отримав чималий спадок, який відразу роздав, а сам переїхав до іншого міста, купив там невеликий будинок і в ньому безкоштовно приймав пацієнтів.

Що не можна робити в цей день

  • Не дозволяється важко працювати, виходити на город.
  • Не варто довго дивитися у дзеркало, тому що можна втратити красу.
  • Заборонено заздрити, лаятися, лихословити.

Народні прикмети і традиції на 10 липня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день: 

  • дивилися, який сьогодні день: хмарне небо — погода буде поганою;
  • дощить 10 липня, значить аж до Бабиного літа восени будуть йти дощі;
  • сіно має зелений відтінок до гарного врожаю гречки;
  • якщо сіно темного кольору — добре вродять зернові;
  • бджоли злі та кусючі до засухи.

Іменини:  Георгій, Юрій, Єгор, Іван, Мартин, Іванна, Жанна.

Талісманом людини, народженої 10 липня є хризоліт. Здавна цей камінь використовували в нетрадиційній медицині. Вважалося, що хризоліт потрібно прикладати до хворого місця на півгодини, щоб отримати полегшення.

День в Україні і світі

10 липня в Україні і світі святкують Міжнародний день містян. Неофіційне свято, яке щороку припадає на другий понеділок липня. Головною його метою є привернення уваги до проблем та бажань містян.

Також 10 липня День племінників та племінниць. Подія була започаткована користувачем Facebook 2010 року, щоб привернути увагу тіток і дядьків до племінників чи племінниць, залучити їх до проведення часу разом. Ви можете скористатися можливістю та поспілкуватися з рідними людьми, зателефонувати їм чи влаштувати спільну прогулянку.

А ще 10 липня святкують День народження футбольного свистка. Саме цього дня 1878 року під час футбольного матчу у Великій Британії було вперше використано свисток. До цього судді зазвичай кричали, але це було не дуже ефективно. Існує версія, що використав свисток суддя-поліціянт, який під час особливо важливого моменту вирішив скористатися службовим аксесуаром. Виявилося, що це дуже зручний метод впливу на футболістів.

10 липня День пікніку з плюшевим ведмедиком. Неофіційне, але дуже цікаве та веселе свято, яке найбільшою популярністю відрізняється в США, Австралії та Канаді. Цікава історія його виникнення. Вважається, що свято створили на честь композиції Teddy Bear’s Picnic, яка вийшла 1907 року. У свій час вона була дуже популярною. Незадовго до цього, 1903 року, світ побачив популярну іграшку “Тедді”.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...