4 липня – все про цей день

Поділитися новиною

4 липня, День судового експерта в Україні та День національної поцілії України. Віряни вшановують пам’ять мученика Іуліана. До Нового року залишилося 180 днів.

4 липня 2023 року — вівторок. 496-й день війни в Україні.

Яке 4 липня церковне свято

4 липня в церковному календарі – день пам’яті мученика Іуліана. Він був сином сенатора, який сповідував язичництво. Мати його ж була християнкою. Батько рано помер і мати переїхала до іншого міста, де виховувала Іуліана в християнських традиціях. В день повноліття юнака схопили противники православ’я і доправили до імператора.

Язичники спробували все, але так і не домоглися від нього відмови від Христа. Цілий рік водили Іуліана по місту, піддаючи знущанням, а потім кинули до в’язниці. Весь цей час мати слідувала за ним і молилася. Імператор схопив також і її. Жінку намагалися вмовити відмовитися від віри, але вона не захотіла. За це їй відрубали ступні. Іуліана ж зв’язали, посадили у мішок, всипали туди піску і кинули змій. Мішок зав’язали і кинули в море.

Що не можна робити цього дня

  • Не рубайте липові дерева і не обривайте цвіт липи.
  • Заборонено обдурювати своїх близьких.
  • Не уникайне домашньої роботи.

Народні прикмети і традиції на 4 липня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день: 

  • дивилися, який сьогодні день: не просихає нічна роса — до дощу;
  • вранці латаття майже не піднімається над водою — після обіду піде дощ;
  • протяжно гримить грім — негода буде затяжною;
  • листя папороті закручується донизу — буде погода ясною;
  • стягуються хмари — чекайте на негоду;
  • каміння почало мокріти — будуть опади.

Іменини: Анастасія.

Талісманом людини, народженої 4 липня, є гіацинт. Дорогоцінний камінь, який володіє лікувальними властивостями. Здавна гіацинт вважали символом мудрості, його носили у своїх перстнях воїни і старці.

День в Україні і світі

4 липня в Україні святкують День судового експерта. Професійне свято всіх тих, хто стоїть на захисті справедливості та фактів. З’явилося воно згідно з наказом президента України Віктора Ющенко 10 червня 2009 року. А ініціатором виступила Координаційна рада з проблем судової експертизи при Міністерстві юстиції. Заснування окремого дня — це своєрідна данина поваги зі сторони влади нашої держави до судових експертів за їх відповідальну, емоційну та дуже важку працю.

Також 4 липня День національної поліції України. Основними, але далеко не єдиними функціями національної поліції, є забезпечення порядку в громадських місцях, контролювання дорожнього руху, розкриття злочинів, патрулювання вулиць, захист кожного громадянина держави. Однак дуже часто ця небезпечна робота залишається непоміченою. Тому і було створене окреме свято, щоб вшанувати роботу тих, хто захищає нас щодня.

А ще 4 липня святкують цікавий День смаження яєчні на тротуарі. Жартівливе свято, яке пов’язане зі святкуванням неймовірно спекотної погоди, що часто стоїть в цю пору року. Всім відомо, що середина літа, а саме липень, це найспекотніший період. Все наче розплавляється та пашить високою температурою.

4 липня День музики в стилі кантрі. Жанр зародився в 1920-х роках на південному сході США, а саме в місті Атланта, Джорджия. Музика кантрі — це прості гармонійні мотиви, що супроводжуються музикальними інструментами (банджо, гітара, гармоніка, скрипка). Святкувати почали ще 1950 року, коли Асоціація ді-джеїв музики кантрі вирішила створити окремий день для вшанування Джеймса Чарльза Роджерса — автора та співака. Багатьом він відомий як Джиммі Роджерс — “батько кантрі-музики”.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...