22 червня – все про цей день

Поділитися новиною

22 червня, День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні. Віряни вшановують пам’ять святого Кирила Олександрійського. До Нового року залишилося 192 дні.

22 червня 2023 року — четвер. 484-й день війни в Україні.

Яке 22 червня церковне свято

22 червня в церковному календарі – день пам’яті святого Кирила Олександрійського. Жив він у IV-V століттях та отримав досить непогану на той час освіту. Незабаром вирішив він відмовитися від усього мирського і присвятити своє життя вивченню Слова Божого. Спочатку Кирило провів шість років у пустелі, де відмовився від їжі (крім хліба і води), постійно молився. Тоді він став кліром у святого Феофіла

Довгий час Кирило читав проповіді, далі став дияконом, а потім ще й єпископом. В цей час він активно боровся проти єресі, руйнував язичницькі капища, прославляючи християнство. За це в православній церкві його вважають одним із найбільш значущих. Помер своєю смертю 444 року.

Що не можна робити цього дня

  • Не варто сваритися з рідними, лихословити.
  • Не вбивайте комарів після полудня, інакше наступного дня їх стане ще більше.
  • Утримайтесь від робіт з рослинами, це несприятливий час для пересаджування і висаджування.

Народні прикмети і традиції на 22 червня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день: 

  • дивилися, який сьогодні день: сильна активність бобрів вказує на те, що скоро піде дощ;
  • дощить — восени чекайте на велику кількість грибів;
  • над водою вранці стелиться туман — до сонячної погоди;
  • собака погано їсть або почала їсти траву — піде сильний дощ;
  • гроза — до поганого збирання сіна;
  • дме північно-західний вітер — до непогоди та хвороб.

Іменини: Кирило, Олександр, Іван, Олексій, Маріанна, Марія.

Талісманом людини, народженої 22 червня, є аквамарин. Довгоочікувана слава прийшла до цього каменю лише у XVIII столітті, коли стали модними пастельні відтінки. В давнину з нього виготовляли лінзи. В Середні Віки аквамарин вважали каменем водної стихії, тому всі капітани кораблів носили прикраси з цим каменем.

День в Україні і світі

22 червня День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні. Саме цього дня розпочалася нова фаза Другої світової війни на території сучасної України та деяких інших країн. Згідно зі статистикою в ній загинуло близько 20% наших земляків. День пам’яті був створений 2000 року указом президента України Леонідом Кучмою. Цього дня вшановуються всі ті, хто загинув в результаті бойових дій на території нашої країни. Україна зазнала найбільших втрат за період війни. Згідно з даними, які були опубліковані істориками, Друга світова війна забрала життя 5 мільйонів українських військових, 5 мільйонів мирних жителів та ще 2 мільйона стали примусовими гастарбайтерами у нацистській Німеччині. В той період були знищені цілі міста і села.

Також 22 червня Всесвітній день тропічного лісу. Хоча це досить молода, але дуже важлива екологічна подія, яка була започаткована організацією Rainforest Partnership 2017 року. Тропічні ліси є невід’ємною частиною природи, адже тут живе чи не половина тварин і рослин земного шару. А ще тропічний ліс дає нам воду і підтримує клімат у нормальному стані, поглинаючи вуглекислий газ. Головна мета цього дня полягає у приверненні уваги людства до проблеми зникнення тропічних лісів.

А ще 22 червня Міжнародний день Фольксваген-Жук. Присвячена ця щорічна подія культовому автомобілю Volkswagen Beetle, а саме важливій ролі, яку відіграв він в історії та культурі автомобілебудування. Це авто також було відоме як “народний автомобіль”. Вперше його представили 1938 року і він швидко завоював любов багатьох людей. Сам же пам’ятний день був заснований 1995 року.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...