16 червня – все про цей день

Поділитися новиною

16 червня, Всесвітній день морських черепах. До Нового року залишилося 198 днів. 16 червня 2023 року — п’ятниця. 478-й день війни в Україні.

Яке 16 червня церковне свято

16 червня в церковному календарі – день пам’яті мученика Лукілліана. Він був язичницьким жрецем, який жив в III столітті. Він відрікся від своєї віри і прийняв християнство. Проповідував Лукілліан Слово Боже і навернув до Христа чимало своїх громадян. Дізналися про діяльність колишнього жреця іудеї та й донесли на нього. Начальник міста наказав схопити Лукілліана і кинути до в’язниці. Довго мучили святого разом з іншими християнами, а потім відсікли голову.

Що не можна робити цього дня

  • Не сваріться з рідними і не лихословте.
  • Краще відкласти будь-яку фізичну працю.
  • Не варто укладати угоди, вони не принесуть користі.

Народні прикмети і традиції на 16 червня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день: 

  • дивилися, який сьогодні день: дощить весь день — чекайте на велику кількість грибів восени;
  • собака мало їсть та спить — буде дощ;
  • вранці туман стелиться по воді, буде сонячна погода;
  • вітер дме з півночі увечері — буде ясний день.

Іменини: Афанасій, Денис, Дмитро, Клавдій, Лук’ян, Павло, Феодосій, Юліан, Іоланта.

Талісманом людини, народженої 16 червня, є сардонікс. Камінь, який користується великою популярністю у ювелірів. Сардонікс здавна використовували для лікування переломів і тріщин, адже вірили, що він може активувати процес регенерації. А ще здавна вірили, що власник цього самоцвіту швидше знайде свою другу половинку.

День в Україні і світі

16 червня в Україні і світі святкують Всесвітній день морських черепах. Цього дня проводять різноманітні заходи, мета яких привернути увагу людства до проблем, з якими стикаються мешканці моря. Дату свята обрали невипадково. Саме цього дня 1909 року народився Арчі Карр, який був видатним американським науковцем в галузі екології та присвятив все своє життя вивченню морських черепах. Завдяки його зусиллям в Коста-Рика було створено один з найбільших національних парків, де можна досліджувати морських черепах в природному середовищі їхнього існування. Святкування проводять під керівництвом Світового фонду дикої природи.

Також 16 червня Міжнародний день сімейних грошових переказів. Молода, проте важлива подія була вперше проведена 2015 року під час масштабного політичного форума в Мілані. 2018 року свято було підтверджено Організацією Об’єднаних Націй та стало офіційним. В наші дні дуже поширеним явищем є трудова міграція. Часто один з членів родини переїздить до іншої країни в пошуках заробітку, а потім надсилає своїм рідним грошові перекази.

А ще 16 червня святкують День свіжих овочей. Головна його мета полягає у залучені людей до правильного харчування, наголошені на важливості споживання свіжих овочів, які містять чимало вітамінів, мінералів та корисних речовин.

16 червня Міжнародний день африканської дитини. Подію започаткувала 1991 року Організація африканської єдності. Обрали дату не випадково, адже вона є річницею демонстрації в Соуето (ПАР), коли чорношкірі школярі вийшли на вулиці, щоб відстоювати свої права на освіту рідною мовою та отримати загалом краще шкільне навчання. Влада почала стріляти в демонстрантів. Тоді загинуло близько 600 осіб, а ще приблизно 6 тисяч було заарештовано. Сталося це 1976 року.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...