4 червня – усе про цей день

Поділитися новиною

4 червня, День вшанування пам’яті дітей, які загинули внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України. Віряни вшановують пам’ять святого Василіска. До Нового року залишилось 211 днів.

4 червня 2023 року — неділя. 466-й день війни в Україні.

Яке 4 червня, церковне свято

4 червня в церковному календарі – день пам’яті святого Василіска. Жив він за часів правління імператора Максиміана, сповідував християнство, за що і був ув’язнений. Перебуваючи у в’язниці, почав Василіск готуватися до свого мученицького подвигу. Але раптом його відпустили, щоб він міг піти до рідного краю і попрощатися з сім’єю.

Повідомив чоловік рідним, що бачаться вони з ним востаннє. Дізнався правитель, що варта відпустила мученика, розізлився і наказав відразу скувати його руки кайданами та й посадити знову у темницю. Відбувся суд, на якому його змушували приносити жертви язичницьким богам, але він відмовився. За це його голову відсікли мечем, а тіло кинули до річки.

Що не можна робити в цей день

  • Не рекомендовано займатися справами в полі чи на городі — те, що посадите цього дня, точно не виросте.
  • Не можна позичати будь-які речі.
  • Не лайтесь і не лихословте.

Народні прикмети і традиції на 4 червня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день: 

  • дивилися, який сьогодні день: вранці сильна роса — буде багатий урожай;
  • вночі чути спів соловейка — чекайте на ясну погоду;
  • весело співають птахи — буде гарна погода;
  • туманний день до великого урожаю грибів восени;
  • ввечері голосно кумкають жаби до вітру;
  • навколо зірок чорні кола — буде негода.

В давнину наші предки святкували 4 червня день Ярила, який був богом природи і животворящих сил. Було прийнято прикрашати яскравими стрічками будинки і молоду березу. А ще цей день в народі називали Волошковим або день Василіска. Зустрічали його в колі друзів та родини, розважали один одного веселими промовками, жартами, розповідями.

Іменини

Володимир, Данило, Макар, Іван, Павло, Михаїл, Софія.

Талісманом людини, народженої 4 червня є малахіт. Камінь, який відрізняється глибоким зеленим відтінком. Здавна вважалося, що малахіт допомагає в здійненні бажань. А ще — це сильний дитячий амулет. Тому його в давнину надягали дітям на шию для захисту від хвороб.

День в Україні і світі

4 червня в Україні День вшанування пам’яті дітей, які загинули внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України. Скорботна дата була створена 2022 року після повномасштабного вторгнення російських військ на територію нашої країни.

Також 4 червня День Господарських Судів України. Професійне свято було засноване на честь затвердження 1991 року закону “Про арбітражний (господарський) суд”. Господарські відносини є частиною життя кожної людини, адже щодня укладається чимало контрактів з купівлі-продажу, хтось вступає в право власності, тоді як інші втрачають його. Все це регулються господарським законодавством, а господарські суди займаються урегулюванням спорів між учасниками відносин.

А ще 4 червня святкують День працівників місцевої промисловості, який завжди припадає на першу неділю першого літнього місяця. Свято присвячене всім трудівникам, які віддають здоров’я і сили завдля добробуту українців. Як одна з галузей економіки місцева промисловість існує ще від 1934 року. Розвивалася вона поступово і з часом набула величезного значення для країни.

4 червня День меліоратора в Україні. Святкують щорічно в першу неділю червня. Важко переоцінити працю меліоратора в сільському господарстві, адже саме від правильної меліорації земель залежить те, наскільки врожайною буде культура. Запровадили свято ще 24 травня 1976 року. Меліорацією називають складні роботи, які спрямовані на раціональне використання природних земельних ресурсів.

Також 4 червня в Україні святкують День працівників водного господарства. Дату офіційно створили указом президента України 18 березня 2003 року. Відтоді професійне свято щороку припадає на першу неділю першого літнього місяця. Вода — джерело усього живого на Землі, тому важливо з розумом використовувати ці ресурси. Працівники водного господарства відповідають за раціональне використання водних ресурсів, забезпечують підприємства і населення водою тощо.

А ще 4 червня Всесвітній день боротьби з карієсом. Проблема карієсу є актуальною для здоров’я кожної людини. Згідно з даними, саме карієс є найпоширенішою хворобою у світі. Від нього страждає 98% дорослого населення планети. Вперше подію відсвяткували 2013 року за ініціативи стоматологів.

4 червня Міжнародний день людей, які подолали рак. Припадає на першу неділю червня. Вперше важливу дату створили в США через гостру проблему всесвітнього масштабу, пов’язану із стрімким розповсюдженням смертельних захворювань на онкологію. У такий спосіб медичні спілки та організації закликають людей берегти себе і своїх рідних.

Також 4 червня Всесвітній день боротьби з хворобою Вернейля. Щороку припадає на першу неділю першого літнього місяця. Дату запровадили для поширення інформації про хворобу Вернейля — захворювання шкіри, яке діагностують сьогодні у 1% чоловіків та жінок по всьому світу. Започаткували подію 2012 року.

А ще 4 червня Всесвітній день боротьби зі шкідниками. Започаткували його зовсім недавно — 2017 року. Головна мета полягає в тому, щоб донести до людей інформацію про шкоду, яку шкідники завдають фермерству і не тільки.

4 червня Міжнародний день безневинних дітей — жертв агресії. Пам’ятний день запровадили рішенням Генасамблеї ООН під час одного зі спеціальних засідань з питань про Палестину, що відбулося 1982 року.

Також 4 червня святкують Міжнародний день спойлерів. Термін “спойлер” чули користувачі Мережі хоча б раз у житті. Спойлерити, означає руйнувати інтригу, розповідаючи важливу інформацію про сюжет фільму, серіалу, гри тощо. Створили свято в США, які вважаються батьківщиною дивних подій

LIVE OFFLINE
track image
Loading...