24 травня – свято, традиції, прикмети

Поділитися новиною

Сьогодні, 24 травня, День слов’янської писемності і мови. Віряни ж вшановують пам’ять рівноапостольних Кирила і Мефодія.
24 травня 2023 року — середа. 455-й день війни в Україні.

Яке сьогодні церковне свято

24 травня в церковному календарі – день пам’яті рівноапостольних Кирила і Мефодія. Народилися вони в місті Солуні в сім’ї багатих та благочестивих батьків. Ще в юності залишили брати все мирське і відправилися на гору Олімп. Там вони подвизалися і почали вивчати слов’янську мову. Згодом вони переклали на слов’янську чимало книг та навіть склали кирилицю — абетку слов’ян, без якої неможливо було проводити богослужіння. Відомі Кирило і Мефодій, насамперед, як святі, які поширювали слов’янську мову і абетку по різних землях.

Що не можна робити цього дня

  • Не купайтеся в озерах чи річках.
  • Не дозволено садити чи сіяти на городі, інакше рослини поб’є град.
  • Великі і дорогі речі купувати не варто, тому що вони швидко стануть непридатними до роботи.

Народні прикмети і традиції на 24 травня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день: 

  • дивилися, який сьогодні день: погода вказує на те, яким буде літо;
  • побачити веселку на небі — до вітряного червня, а подвійна веселка — на спеку;
  • над землею вранці стелиться туман — погода скоро погіршиться;
  • 24 травня пішов дощ — буде мокро ще 40 днів.

Наші предки помітили, що 24 травня часто буває мокрим і прохолодним. Тому всі городні роботи припинялися. Також спостерігали за погодою, адже вірили, яка вона цього дня, таким буде і все літо. 

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 24 травня

Які завтра іменини: Йосип, Олександр, Кирило, Мефодій, Ростислав. Не забудьте привітати винуватців з днем Ангела.


Який сьогодні день в Україні і світі
24 травня в Україні святкують День слов’янської писемності і мови. Для українців та народів Східної Європи ця дата є надзвичайно особливою. Вона має прямий стосунок до рівноапостольних Кирила та Мефодія, яких цього дня вшановують віряни. Народилися вони в Візантійській імперії. Вони стали ченцями і займалися вивченням слов’янської мови. А потім створили слов’янську абетку. Сталося це 863 року.

Також 24 травня Всесвітній день відеоігор. Дату святкування обрали на честь офіційної презентації Ральфом Баєром та його команди першої домашньої приставки для ігор Magnavox Odyssey. Відбулося це 24 травня 1972 року. Відеогра (комп’ютерна гра) — це спеціальна програма, яка зчитується комп’ютером, телефоном чи ігровою приставкою. Сьогодні сфера відеоігор дуже розвинута.

А ще 24 травня Міжнародний жіночий день за мир і роззброєння. Цю ініціативу підтримало понад 40 країн світу. Головна мета — об’єднати жінок планети, щоб знищити насильство як метод розв’язання проблеми, поширення ідеї гуманності і мирного співіснування.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...