У Гадячі шахрайка ошукала пенсіонерку на понад 115 тисяч гривень

Поділитися новиною

Слідча суддя Гадяцького районного суду, 21 квітня розглянула клопотання слідчого у кримінальному провадженні, про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відносно підозрюваної, уродженки Запоріжжя, громадянки України, освіта повна середня, не одружена, не працює, має двох неповнолітніх дітей, 

у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.190, ч.3 ст.15 ч.3 та ст.190, ч.1 ст.309, ч.1 ст. 307 КК України.

Про це стало відомо з Єдиного державного реєстру судових рішень.

Правоохоронцями встановлено щонайменше 5 епізодів правопорушень підозрюваною.

Один з них відбувся 19 квітня 2023 року у Гадячі. У період часу з 9:55 до 11:55, дві невстановлені на даний час особи, діючи за попередньою змовою з підозрюваною, незаконно заволоділи коштами особи похилого віку. Для цього зловмисники неодноразово телефонували потерпілій, представляючись начебто донькою пенсіонерки та лікарем. Аферистки повідомили про начебто потрапляння доньки потерпілої в ДТП та необхідності проведення їйоперації, на що потерпіла має передати кошти.

Будучи введена в оману, перебуваючи в стресовому стані, пенсіонерка погодилась передати гроші для лікування, повідомивши суму, яку має в наявності та адресу свого місця проживання. Після цього зловмисниці передали дані жертви, після чого та мала прибути до житла потерпілої та забрати кошти. При цьому підозрювана заздалегідь прибула до Гадяча та винайняла квартиру для тимчасового проживання на час вчинення протиправних дій.

Того ж дня, близько 12 години підозрювана прибула до домоволодіння пенсіонерки і повідомила, що є медичною сестрою лікарні та має особисто передати гроші на лікування доньки.

Тож жінка добровільно передала підозрюваній кошти в сумі 1 400 доларів США (або 51196 гривень); 600 Євро (або 23 980 гривень) та 40000 гривень. 

Отримавши гроші (загалом 115176 гривень 66 копійок) шахрайка покинула домоволодіння потерпілої. Але ж того дня була одразу ж викрита працівниками поліції та затримана. Кошти потерпілої у неї вилучили.

За подібною схемою, 18 квітня, підозрювана зі спільниками намагалася ошукати пенсіонерку у Лохвиці, повідомивши про потрапляння в ДТП сина останньої. Для лікування зловмисники вимагали 450 000 грн. Але перед тим як віддати кошти, жінка запропонувала підозрюваній показати їй документи, які підтверджують факт лікування її сина в лікарні, сказавши, що лише після цього вона віддасть гроші. Та не маючи при собі ніяких документів, аферистка відразу покинула місце вчинення злочину. 

Однак того ж дня, у Лохвиці, підозрюваній зі спільниками все ж таки вдалося ошукати ще одну жінку похилого віку, яка будучи введена в оману за подібною схемою, передала шахраям кошти на нібито лікування своєї онуки, яка зі слів шахраїв, потрапила у ДТП. Тож потерпіла передала підозрюваній кошти в сумі 2 100 доларів США, (або 77399 грн)

Також відомо про епізоди злочинної діяльності підозрюваної пов’язані з наркотичними речовинами.

У першій половині квітня 2023 року підозрювана, перебуваючи у м. Києві, незаконно придбала та перевезла до Гадяча психотропну речовину «PVP» загальною масою не менше 0,15 граму, у тому числі для власного вживання (без мети збуту). Цю речовину

зберігала у квартирі. Та «PVP» – заборонена для вільного обігу в Україні речовина, тож 19 квітня під час обшуку квартири, була виявлена та вилучена працівниками Національної поліції.

Але до затримання, того ж дня, 19 квітня, у Гадячі, у відділенні №3 ТОВ «Нова пошта» підозрювана о 11:09 здійснила збут психотропної речовини «PVP», масою не менше 0,15 граму, відправивши її у посилці іншій особі, до поштомату у м. Запоріжжі.

Підозрювана в судовому засіданні підтвердила свою причетність до описаних вище подій, вказала, що вона готова співпрацювати зі слідством та просила визначити їй запобіжний захід у вигляді домашнього арешту. Адвокат також просив визначити підозрюваній запобіжний захід у вигляді домашнього арешту.

21 квітня 2023 року, підозрюваній повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 190 КК України.

З матеріалів клопотання також відомо, що жінка не має місця постійного проживання, неповнолітні діти вилучені з сім`ї та знаходяться в реабілітаційному центрі, підозрювана вживає наркотичні засоби, офіційно тривалий час ніде не працює, за наявними даними мешкає у Запоріжжі, тому слідча суддя приходить до висновку, що підозрювана може переховуватися від органів досудового розслідування та суду та вчинити інше кримінальне правопорушення. Також за за незначний проміжок часу, жінка вчинила аналогічні шахрайські дії у Борисполі, Черкасах та Миргороді.

Керуючись ст. 176177178193194196197309310 КПК України, слідча суддя задовольнила клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відносно підозрюваної.

Строк дії ухвали складає 60 днів та закінчується 17 червня 2023 року.

Для утримання жінку направили до ДУ «Полтавська установа виконання покарань № 23». Також підозрюваній визначили заставу у розмірі 800 000 грн.

“БМ”

LIVE OFFLINE
track image
Loading...