У Гадячі запалили свічки в пам’ять про Чорнобильську трагедію

Поділитися новиною

Увечері,  25 квітня, у центральному парку міста Гадяч, біля меморіального комплексу “Землякам, які пройшли горнило Чорнобиля”, у пам’ять про Чорнобильську трагедію запалили 37 свічок, які символізують час, що минув з моменту трагедії

Нагадаємо, завтра, 26 квітня, 37 роковини із дня аварії на Чорнобильській атомній електростанції. О 1 годині 23 хвилини, 37 років тому, на четвертому енергоблоці ЧАЕС, у ході проєктного випробування турбогенератора пролунали два вибухи, які повністю зруйнували реактор.

Катастрофа вважається найбільшою за всю історію ядерної енергетики, як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей, так і за економічним збитком.

Що варто пам’ятати про Чорнобильську трагедію:
1. В результаті аварії на ЧАЕС було викинуто в 100 разів більше радіації, ніж від атомних бомб, скинутих на Хіросіму і Нагасакі в 1945-у році.

2. Чорнобильській катастрофі присвоїли 7 балів з 7 можливих за міжнародною шкалою ядерних подій (INES). Це зробило її найбільшою техногенною катастрофою тих часів. 7 балів також присвоїли аварії на АЕС Фукусіма-1, Японія, у 2011 році, де в результаті землетрусу теж сталася катастрофа.

3. 800 тисяч людей ризикували своїм життям та здоров’ям, аби запобігти наслідкам аварії та стабілізувати ситуацію. 25 тисяч з них померли, а понад 70 тисяч стали інвалідами. 20% з цих смертей були самогубствами. За даними Американської Комісії Ядерного Регулювання 28 робочих ЧАЕС померли протягом 4-х місяців після аварії. Грінпіс стверджує що аварія на ЧАЕС стала причиною смерті від раку близько 90 тисяч осіб по всьому світу.

4. Ядерні дощі пройшли так далеко, що дійшли навіть до Ірландії.

5. Понад 5 мільйонів людей живуть в районах, які вважаються “забрудненими” радіоактивними речовинами після аварії.

6. Витік радіації пофарбував ліс, що знаходиться неподалік, в яскраво рудий колір. З того часу йому дали назву “Рудий ліс”. Саме у цьому лісі “окопувались” російські солдати на початку повномасштабного вторгнення росії в Україну у лютому 2022 року.

7. Близько 97% радіоактивних речовин залишилися в напівзруйнованому саркофазі ЧАЕС.

8. Офіційні джерела стверджують, що потрібно буде до 100 років, перш ніж станція буде повністю списана.

9. 200 тонн радіоактивних матеріалів досі перебуває в реакторі Чорнобильської АЕС.

10. Через 36 років Чорнобиль пережив другу катастрофу, яка спричинена наслідками російкої окупації. Майже 36 днів Чорнобильська зона потерпала від мародерських та руйнівних дій. За цей час з’являлася інформація про локальні пожежі в Чорнобильській зоні, загасити які Україна не могла через окупантів. Крім того, станція залишалася без електрики, яка необхідна зокрема, для охолодження відпрацьованого палива. Унаслідок вторгнення окупаційних військ у зону відчуження там підвищився рівень радіаційного забруднення, оскільки їхня техніка підняла радіоактивний пил.
2 квітня над Чорнобильською АЕС знову підняли український прапор.

“БМ”

LIVE OFFLINE
track image
Loading...