Дніпро вийшов з берегів: на Кременчуцькому водосховищі відкриють створку на ГЕС, яку не відкривали з 1974 року

Поділитися новиною

Незабаром у Кременчуці очікується так звана чужа вода – вода, яка ще йде з території Білорусі. Про це пише Кременчуцька газета.

Останній тиждень Кременчуцький район, на щастя, пережив спокійно, не було зафіксовано ніяких надзвичайних подій, окрім численних звернень щодо високого рівня води в річках, особливо у Дніпрі.

Про це під час брифінгу 16 квітня, повідомив начальник Кременчуцької районної військової адміністрації Олег Лєднік. Він пояснив причину цього явища.

«Це пов’язано з тим, що настав весняний паводок. Такого паводку, який зараз ми спостерігаємо, не було останні 7 років.

За повідомленням Укргідроенерго та гідрометеоцентру, рівень води наразі відповідає нормам, які можуть бути під час весняного паводку.

А саме рівень верхньої частини Кременчуцького водосховища (район Градизьку, Максимівки) дорівнює 81 м 30 см і він буде знижуватися.

Рівень нижньої частини Дніпра – це Кременчук, Кам’яні Потоки зараз на відмітці 66 м 44 см і можливо він збільшиться до 67 м», – каже О.Лєднік.

Він підкреслює, що наразі рівень води високий у всіх річках Кременчуцького району – і у Дніпрі, і у Хоролі, і у Пслі, і у Сулі.

«Також можу вам повідомити, що сьогодні для зменшення рівня води в верхній частині Кременчуцького водосховища буде відкрита 3-я створка на ГЕС. Вона не відкривалася з 1974 року. Це означає, що вода з Кременчуцького моря буде переходити вниз, а далі спускатися вниз по річці», – розповів начальник Кременчуцької РВА.

Він підкреслив, що зараз всі можуть спостерігати підтоплення територій через великий рівень води і особливо в низинах, наприклад, у селі Кривуші.

«Це пов’язано з тим, що там велика забудова і дачний кооператив. Але всі розуміємо, що є захисні смуги: для малих річок – це 25 м, для великих річок – це 100 м і це захисна смуга, в межах якої будуватися не можна»,- каже О.Лєднік.

При цьому він зазначає, що КРВА буде надавати оперативну інформацію щодо рівня води кожну годину, бо очікується так звана «чужа вода» – вода, яка ще йде з території Білорусі.

«Зараз вона ще не прийшла, але ситуація залишається контрольована», – запевнив начальник Кременчуцької районної військової адміністрації Олег Лєднік.

Протягом минулої ночі рівень води в Дніпрі в районі Кременчука коливався і станом на ранок становить 66 м 80 см. проти 67 м. 30 см., як було зафіксовано вчора зранку.

Про це повідомили рятувальники та в Кременчуцькій районній військовій адміністрації.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...