Яким може бути тариф на електроенергію для населення у квітні

Поділитися новиною

Тариф на електроенергію до 30 квітня залишать без змін, а от потім переглянуть чинні тарифи. Наразі відомо про декілька можливих сценаріїв ціноутворення.


Пем’єр Денис Шмигаль повідомив, що уряд подовжив спеціальний період із пільговими цінами на електроенергію:


Механізм ПСО діятиме до 30 квітня цього року. Ціна на електроенергію до кінця опалювального сезону залишиться незмінною.

Як тарифи на електроенергію діють зараз

  • Тариф 1,44 гривні за кіловат-годин діє для тих, хто спожив до 250 кіловат-годин;
  • 1,68 – понад 250 кіловат-годин на місяць.

Як може зрости тариф

Радник прем’єра Юрій Бойко раніше  розповідав, що уряд розглядає близько 10 сценаріїв підвищення тарифів.

В тому числі щодо так званих “поличок” (зараз 250 кіловат-годин, буде 100). Особисто я противник такого підходу. Перших 250 кіловат-годин нічим з точки зору вартості не відрізняються від наступних, а визначати статки споживачів за обсягом споживання некоректно. Яким буде рішення, подивимось. Традиційний важкий вибір між економічною очевидністю і політичною доцільністю.

https://24tv.ua/economy/tarif-elektroenergiyu-kvitni-2023-bude-bez-zmin-skilki-zaraz_n2283031

За словами першого заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Олексія Кучеренка, на українців чекають європейські ціни на електроенергію через об’єднання енергетичних, газотранспортних систем.

Варіанти підняття тарифів на електроенергію для населення:

  • “Легкий варіант” – підвищення приблизно до 2,5 гривні за кіловат, а для тих, хто споживає до 100 кіловатів щомісяця – ринкова ціна становитиме приблизно 6 – 7 гривень за кіловат-годину.
  • Водночас видання UBR опублікувало інформацію, що новий тариф на електроенергію може становити 2,80 гриві за кіловат-годину вже з квітня.
https://24tv.ua/economy/tarif-elektroenergiyu-kvitni-2023-bude-bez-zmin-skilki-zaraz_n2283031
  • Є інформація, що можуть запровадити диференційований тариф. Це означає, що якщо багато споживаєш – більше платиш, менше споживаєш – менший тариф отримаєш.

Також зауважимо, що наразі офіційних заяв від уряду щодо того на скільки зростуть тарифи немає.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...