Ціни на важливі овочі в Україні виростуть – можливий дефіцит: що та на скільки здорожчає

Поділитися новиною

В Україні навесні можуть вирости ціни на деякі овочі. Серед таких – помідори та цибуля. При цьому огірки будуть дешевшати.

Про це розповів аналітик УКАБ (“Українського клубу аграрного бізнесу”) Максим Гопка. За його словами, для помідорів будуть деякі винятки щодо формування вартості.

Це пов’язано з тим, що Туреччина обмежила імпорт. Внаслідок цього томати можуть здорожчати на 35-40%.

“Стабілізуватися ціна почне лише ближче до травня, на огірки – трохи раніше. Загалом для овочів головним фактором ціноутворення стануть погодні умови. Щоб продукція почала дешевшати, її має бути більше на внутрішньому ринку, що можливо за умов теплої весни”, – зазначив аналітик.

Крім того, до кінця квітня протримаються високі ціни на цибулю. Можливе зростання вартості до 30% через те, що в Україні запаси скорочуються, а на світовому ринку виник дефіцит цього продукту, то імпорт буде недешевим.

Про можливий дефіцит саме цибулі й помідорів попереджає економічний експерт, член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин. Ціни на ці овочі будуть зростати, але поступово.

За прогнозом Пендзина, овочі дорожчатимуть аж до червня. Справа в тому, що цього місяця почне надходити з відкритого ґрунту вітчизняний обсяг.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...