День Державного Герба України

Поділитися новиною

19 лютого 2023 року українці відзначають День державного герба. Цього дня, 1992 року, золотий тризуб  на синьому щиті офіційно став національним символом, який нині впізнають у всьому світі. Утім його історія почалася задовго до здобуття Україною незалежності, і навіть раніше за часи Київської Русі.

Український тризуб: походження символу

Сучасні історики та фахівці з геральдики погоджуються, що тризуб відіграв надважливу роль у становленні українського народу. Утім досі науковці так і не змогли знайти загальновизнаного пояснення щодо його походження та значення, яке він мав для наших предків.

Відомо лише, що на українських теренах цей символ з’явився дуже давно. Так, тризубоподібні візерунки можна побачити на предметах побуту періоду Трипільської культури (ІV-ІІІ тис. до н.е). Також вони зустрічаються в багатьох археологічних знахідках скіфської доби (VII-III ст. до н.е) і на розкопках грецьких міст-полісівпівнічного Причорномор’я. Чи не найважливішими артефактами цього періоду із зображеннями тризуба вважаються монети часів Боспорського царства (V ст. до н.е – V ст. н.е).

Найдавніші знахідки слов’янської доби датуються аж X століттям, а це вже часи існування Русі, саме тому появу українського національного символу найчастіше пов’язують з династією Рюриковичів. Перша письмова згадка стосується періоду правління князя Ігоря (912-945 рр.), а першим візуальним підтвердженням послужила печатка його сина Святослава Хороброго (945-972 рр.), однак на ній було зображено символ з двома зубцями замість трьох.
Стосовно походження символу науковці виділяють кілька більш-менш правдоподібних теорій. А от щодо його тлумачення існують десятки різноманітних гіпотез. Серед найпопулярніших: символ влади, релігійний знак, магічний оберіг, підсвічник-трикірій, сокіл як князівський тотем, якір, дволеза сокира, житній колос, лук зі стрілою, корона, верхівка скіпетра візантійського або скіфського царя.

Також тривалий час була поширена гіпотеза, що тризуб — це монограма з перших літер імен Володимир, Ольга, Ярослав або слово «воля». А у книзі відомого дослідника національної символіки України Володимира Січинського згадується версія, що у ньому закладене значення «трійці життєтворчих енергій — мудрості, знання і любові (або вогню, воду і землі)», на подобі далекосхідної концепції єдності Інь, Янь та Цзи.


Як обирали державний герб Україних

Перші розмови про тризуб як герб почалися у 1918 році з появою на світовій мапі Української Народної Республіки. Новостворена держава потребувала надійної і наділеної глибокими сенсами національної символіки, тож тодішні політичні лідери розгорнули велику дискусію, яким має бути головний символ країни.

Станом на початок XX століття сам тризуб був відомий лише вузькому колу фахівців, тож спершу його навіть не розглядали як кандидата.

Зрештою, 25 лютого 1918 року Мала Рада УНР затвердила саме цей варіант, однак ухвалений документ не містив малюнків, а мав лише опис. Саме зображення герба (тризуб князя Володимира, обрамлений оливковим вінком) було офіційно презентоване лише 22 березня. Автором проєкту виступив відомий художник Василь Кричевський.

Державний герб УНР авторства Василя Кричевського. Фото: УІНП

Після приходу більшовиків уся символіка Української Народної Республіки була офіційно заборонена. Однак упродовж XX століття родовий знак Рюриковичів залишався важливим символом національно-визвольної боротьби. Так, на емблемі Організації українських націоналістів (ОУН) був тризуб із мечем на місці середнього зубця. А в Українській повстанській армії (УПА) він зображався на нагородах та бофонах, а також з’являвся у друкованих виданнях та на плакатах.

Зі здобуттям Україною незалежності від СРСР перед вітчизняними елітами знову постало питання вибору національної символіки. Конкурс щодо створення проєкту державного герба був оголошений 24 червня 1991 року (тобто ще за існування СРСР).

Постановою Верховної Ради від 19 лютого 1992 року золотий тризуб на синьому щиті був офіційно затверджений як державний герб України.

Постанова Верховної Ради від 19 лютого 1992 року про затвердження державного герба України. Фото: Центральний державний архів вищих органів влади та управління України

Тризуб був і залишається символом прагнень нашого народу до волі, незалежності і процвітання, символізуючи для українців в усьому світі нерозривний зв’язок із Батьківщиною.
https://zaborona.com

LIVE OFFLINE
track image
Loading...