Гадячанин створює пристрої для ЗСУ за допомогою 3D-принтера

Поділитися новиною

Від початку повномасштабного вторгнення Артур Біжко почав допомагати нашим Збройним силам України в тилу за допомогою 3D-друку. Він змінив формат своєї роботи – і з підприємця став конструктором. І відтоді таке його хобі почало допомагати нашим воїнам в обороні Батьківщини.
Про це у своєму блозі повідомив депутат Полтавської облради Олексій Матюшенко.

«У перші дні війни я побачив оголошення у 3D-спільноті, де ініціатори закликали всіх, хто друкує на 3D-принтерах, працювати для ЗСУ. Надали пластик, налаштування для 3D-принтера і перелік того, що необхідне друкувати для ЗСУ, зокрема, там були бандажі, запчастини для квадрокоптерів, перископи, комплекти для швидкої зарядки магазинів. Так я почав друкувати перископи та комплектуючі для військових аптечок» – розповідає Артур.

Чоловік майже відразу почав отримувати позитивні відгуки від військових, після чого зрозумів, що такі прості засоби часто рятують нашим хлопцям життя. Тому почав працювати, урізноманітнюючи свій арсенал моделей. Так як військові почали замовляти більш серйозні речі, то вносив корективи в процес виробництва. Артур придумав, як зробити перископ із наближенням, адже це дозволяє дивитись із укриття на значну відстань, не наражаючись на небезпеку від снайперів противника. Далі створював скиди для дронів, хвости для боєприпасів, ручки на автомат Калашникова, щоб було зручніше тримати, трубки холодної пристрілки на РПГ-7. Щоб виготовити такі деталі необхідний пластик, моделювання деталі на комп’ютері, друк на 3D-принтері, доставка на позиції з його подальшим застосуванням військовими.

«Тож із нашої 3D-спільноті за ці місяці війни сформувалася «тилова бригада». Ми забезпечуємо військових безкоштовно, воїни нам пишуть, рідні військових звертаються. Постійна співпраця із військовими допомагає постійно вдосконалювати моделі. Необхідними файлами для друку ми ділимося один із одним у групах. Отже, спектр виробництва розширюється. Зараз працюю над скидами для дронів (спеціальні кріплення, які можуть скидати по окопах ворога боєприпаси) крабами-платформами, які працюють додатковою страховкою від детонації боєприпасу та вбережуть життя наших військових при закріпленні такого «подаруночка»» – зазначає Артур Біжко.

Найбільше сил та часу Артур витратив на створення безпілотника. Модель літального апарату вже надруковано та чекає підключення необхідної електроніки і встановлення «мізків».

На виготовленням деяких моделей потрібно лише кілька годин, а над виготовленням інших потрібно працювати декілька днів. Часто доводиться працювати вночі, щоб зістикуватися із графіками вимкнення світла.
Але найбільше Артура, за його словами, мотивує зворотний зв’язок від військових, коли вони наочно демонструють, як змогли застосувати 3D-деталі під час оборони країни.

Для того, щоб в декілька разів покращити процес виробництва таких необхідних моделей, Артур планує зібрати самотужки ще один 3D-принтер. Для цього йому потрібно близько 20-30 тис грн. А вартість нового такого принтера сягає 80 тис грн, якщо купувати в Україні.
Та й потреба в матеріалах відкрита постійно. Виробництво потребує коштів на закупівлю матеріалів: пластик для 3D-друку, електроніка, запчастини та інші витратні матеріали.

Наразі гадячанину допомагають знайомі, рідні, сусіди, але кожен з нас може зробити свій внесок та допомогти донатами.

Тому додаємо реквізити Артура, та пропонуємо приєднатись до збору коштів задля такої важливої справи:

4441114413993211

LIVE OFFLINE
track image
Loading...