Водопілля на річках Полтавщини буде слабким і без значних негативних наслідків

Поділитися новиною

Через аномально високі температури повітря на кінець січня 2023 року гідрологічна ситуація на річках Полтавщини характеризувалась повною відсутністю снігу на водозборах, стоянням досить високих рівнів води, викликаних проходженням зимових сніго-дощових паводків та наявністю нестійких льодових явищ.

На р.Сула у січні пройшло два сніго-дощових паводка. Добовий ріст рівнів води змінювався від 4см/добу у м.Ромни до 10см/добу у м.Лубни. Об’єм стоку води відповідно і складав, у середньому, 170% від січневої норми за багаторіччя. Льодові явища на початку місяця були нестійкі (м.Ромни), або зовсім відсутні (м.Лубни). Наприкінці січня на верхніх постах уже сформувався суцільний льодостав з товщиною криги до 17 см, що значно менше січневої норми, а на нижніх постах – забереги.
На р.Псел у листопаді- грудні 2022 – січні 2023 року спостерігались сніго-дощові паводки з максимальними рівнями, які навіть перевищили максимум весняного водопілля 2022 року на 5-6 см. У січні стік води порівняно з груднем зріс ще на 10% і становив 130% від норми січня. На притоках (Говтва, Хорол) максимальні рівні у грудні- січні теж були близькими до максимальних рівнів весняного водопілля.

Наприкінці січня під впливом теплого повітря та росту рівнів води льодовий покрив на ріці почав інтенсивно руйнуватись.

На гідропосту м.Гадяч спостерігався льодохід, на гідропосту с.Запсілля – вода текла поверх льоду.

На р.Ворскла також формувались сніго-дощові паводки, проте рівні води були нижчими від весняного максимуму 2022 року. Об’єм стоку води у січні складав 110% від місячної норми. Льодові явища наприкінці місяця зберігались на усіх постах, але крига займала лише 20-30% від ширини русла. Виключення – гідропост у м.Полтава, де через малу проточність ріки, зберігається 90% льодової поверхні. Товщина льоду значно менше січневої норми.
Загалом, враховуючи відсутність снігу на водозборі, незначну глибину промерзання ґрунту, його добру зволоженість, у 2023 році слід очікувати невисокого весняного водопілля. Навіть за умови можливого інтенсивного снігонакопичення, або випадіння рясних дощів у лютому-березні, водопілля на річках Полтавської області буде слабо вираженим і не супроводжуватиметься значними негативними наслідками.
Повідомляє Полтавський гідрометцентр

На фото гідропост в м. Гадяч на р. Псел.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...