СБУ затримали сім російських агентів, які коригували ракетні удари по Дніпру

Поділитися новиною

Служба безпеки України у Дніпрі під час багатоетапної спецоперації нейтралізувала російську агентурну мережу. Правоохоронці затримали сімох агентів, які коригували російські ракетні удари по Дніпру.

Про це повідомили на сайті СБУ.

Ідеться про агентурну мережу Головного управління Генштабу Збройних сил рф, також відомого як Головне розвідувальне управління Генштабу рф (ГРУ).

За даними слідства, агенти передавали росіянам координати об’єктів критичної інфраструктури, серед яких є й енергооб’єкти. Цю інформацію окупанти використовували для ракетних ударів по Дніпру. Після обстрілів агенти відвідували місця прильотів, щоб зафіксувати наслідки повітряних атак і повторно їх скоригувати, кажуть в СБУ.

Зараз правоохоронці перевіряють інформацію про можливу причетність затриманих до ракетного удару рф по житловому будинку у Дніпрі, який стався 14 січня. Також в СБУ зазначають, що ці агенти збирали розвіддані про базування та переміщення підрозділів Сил оборони на території регіону, намагаючись виявити позиції української системи ППО.

Затриманий чоловік, якого СБУ викрила в роботі на росію

Затриманий чоловік, якого СБУ викрила в роботі на росію

Зібрану інформацію вони передавали росіянам через представника групи — росіянина та колишнього мешканця Дніпра, який у 2014 році створив місцеву прокремлівську громадську організацію. Її представники виступали за створення так званої «Південно-східної Української республіки», підконтрольної росії.

Згодом цей чоловік утік до росії, де його і завербували. Після цього він за завданням окупантів створив власну агентурну мережу, стверджує СБУ.

Ця група почала активну діяльність у жовтні 2022 року. До цього вона перебувала у стані очікування. Для спілкування агенти використовували анонімні месенджери, а локації передавали електронними координатами з фотоматеріалами.

Під час обшуків у фігурантів знайшли саморобні вибухівки, прокремлівську літературу та техніку із доказами законспірованого листування з росіянами.

Зловмисникам повідомили про підозру в державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану. За це загрожує від 15 років тюрми до довічного ув’язнення.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...