Частка українців, які святкуватимуть Різдво 25 грудня зросла

Поділитися новиною

Соціологи провели опитування серед українців. Темою стала дата святкування Різдва Христового. Нагадаємо, що цьогоріч Синод Православної Церкви України дозволив проводити різдвяні богослужіння 25 грудня, якщо громада і настоятель храму виявлять таке бажання. За юліанським календарем дата припадає на 7 січня, а за новим — григоріанським — 25 грудня.

Отож, кількість українців, які святкують Різдво лише 25 грудня за останній рік зросла. Однак, не занадто — з 4% до 11%. Про це свідчать результати опитування соціологічної групи “Рейтинг”, пише ВВС  News Україна. 

“Разом з усім цивілізованим світом”

Опитування проводили 20-21 листопада. У дослідженні взяли участь тисяча респондентів віком від 18 років і старші в усіх областях нашої країни, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу. 

Для багатьох стимулом до переходу на новий календар стала війна росії проти України і бажання відмежуватись від москви. Яка так само живе за старим церковним календарем. Так львів’янка Наталія каже, що ще від початку повномасштабного вторгнення знала свій вибір. 

— 24 лютого питання було вирішене, Різдво святкуємо з усім цивілізованим світом 25 грудня. І менші з нами чемно погодились, — розповіла Наталя.

А киянин Павло взагалі почав святкувати 25 грудня ще два роки тому. За його словами, “це відповідає здоровому глузду як мінімум”.

Інфографіки  від ВВС Україна

Результати опитування

За новим календарем вже давно живе більшість країн Заходу та православних церков світу. Старого церковного календаря дотримувались тільки російська православна церква, церкви України, Сербії та ще кількох країн.

Соціологи наголошують, що знизилась кількість тих, хто цьогоріч святкуватиме Різдво 7 січня — 55%. Минулого року ця кількість сягала 71%.

  • Опитування показало, що з 18% до 25% зросла кількість тих, хто відзначає його в обидві дати — 25 грудня і 7 січня.
  • Ще 8% українців взагалі не святкують Різдво. Найчастіше таку відповідь давали молодь, жителі півдня та Києва.
  • Про подвійне святкування Різдва, або ж святкування лише 25 грудня частіше говорили мешканці заходу, столиці, молодші опитані та греко-католики.
  • Також за рік значно зросла кількість тих, хто підтримує ідею перенесення святкування Різдва на 25 грудня: з 26% до 44%.
  • Проти такої ідеї — 31% (минулого року противників Різдва у грудні було 58%).
  • Ще 23% зазначили, що їм байдуже це питання і 2% — не змогли відповісти.

Аби не з росіянами

Додамо, що в коментарях під статтею ВВС вже набігло чимало коментарів від мешканців різних регіонів. Більшість з них обурюються з таких результатів. Кажуть, відсоток прихильників святкувати 25 лютого занадто низький. Вибрали для вас найпоширеніші коментарі. 

  • Одна думка про те, що мені доведеться сідати за Святковий Різдвяний стіл в один день з кацапською мерзотою у мене уже викликає огиду. Краще святкувати з усім Світом
  • Звичайно 25-го Різдво, а Святий Вечір 24-го, як і весь цивілізований світ! Хватить вже цього совка радянського
  • 7 січня будемо святкувати. До чого тут Росія? Не потрібно політизувати Різдво. Якщо ми хочемо змінити дату його святкування через Росію, то нас штовхає дух ненависті. А Різдво — це взагалі про любов, любов до Бога і до людей
  • У школі був предмет християнської етики. Говорили про піст перед Різдвом. Коли запитала вчителя чому тоді ми так гучно і не пісними стравами святкуємо Новий рік? Розвів руками, типу вибір кожного… це був 6 клас. Жити за григоріанським календарем, а святкувати Різдво за юліанським- це дивно і трохи не нормально. Це стиль рашистів, бути так як не цивілізований світ. Святкую 25 грудня. Не католичка
  • Тільки 25 грудня…так частина людей ще радянські…нічого змінимо!!….доречі до 1929 року різдво в Україні було 25 грудня, це так про традиції
  • Я проти всього рашистського/совєцкого. Але цьогоріч будемо святкувати 7-го,бо так поки що святкує церква,на жаль… А Різдво неможливе без церкви, без Служби 
  • 25-го, вже давно пора відійти від свинособак
  • Всі хто почнуть святкувати 25 грудня, ТІЛЬКИ по причині, що в цей день вороги теж святкують, прикро
  • Більшість моїх знайомих, як і я, святкуватиме Різдво 25 грудня. Дехто з них ще минулого року святкував саме так. Тому ці цифри в 11% дуже дивують.

Позиція церкви

Багато співрозмовників, з якими поговорила ВВС News Україна щодо дати святкування Різдва, кажуть, що не цікавилися думкою церкви, ухвалюючи рішення, коли їм святкувати цього року Різдво.

Однак є і ті, які кажуть, що “чекають на церковне рішення”, а тому не можуть визначитися.

ПЦУ дозволила різдвяні богослужіння і 25-го, і 7-го, або в один із цих днів, якщо так вирішить церковна громада.

Інші церкви, зокрема УПЦ (МП) та УГКЦ поки що ніяк не коментують це питання.

Додамо, що ще в 2017 році депутати проголосували за новий вихідний 25 грудня.

А як було раніше

Звідки ж взялися григоріанський та юліанський календарі? Деякі факти з історії розповідає Радіо Свобода. 

Дуже давно Юлій Цезар запровадив календар, практично такий же, як сучасний, – юліанський. Той календар виявився не зовсім точним. Виявилося, що Земля робить оберт навколо Сонця на близько 12 хвилин повільніше, ніж думали давні римляни. Календар почав зміщуватися. Різдво почало помалу наближатися до весни, а Пасха до літа. В результаті – за півтори тисячі років юліанський календар відстав аж на цілих 10 днів.

Тоді папа Римський Григорій XIII затіяв реформу юліанського календаря. Він наказав деякі роки, які раніше були високосними, вважати невисокосними. Цим суттєво зменшив розходження ‒ до 26 секунд на рік. Щоб компенсувати відставання, він наказав навіть пропустити 10 днів. І у 1582 році одразу за 4 жовтня настало 15-те. Реформований календар назвали григоріанським.

Але не всі країни перейшли на новий календар. Зокрема, українські землі жили за старим – юліанським. Та під час революції Українська Народна Республіка (УНР) перейшла на новий григоріанський календар. Більшовики теж запровадили його. Але не церква, яка трималася традиції та не хотіла підтримувати комуністів. Звичайні люди почали жити за новим стилем (григоріанським календарем), а церква продовжувала за старим – юліанським.

Неточність церковного, юліанського календаря, за роки поглибилася. Зараз вона становить 13 днів. Тож, коли католики та й велика кількість православних святкують Різдво 25 грудня за григоріанським календарем, то за юліанським це тільки – 12 грудня. Чималій частині українських православних та греко-католиків треба чекати ще 13 днів на народження Христа. Таким чином, коли на юліанському календарі настає 25 грудня, то на григоріанському, за яким живе більшість світу, вже 7 січня.

То коли ж святкувати?

Враховуючи війну та суспільний запит, Священний Синод Православної церкви України постановив, що в окремих громадах богослужіння за чином свята Різдва Христового може бути звершене 25 грудня. Проте це можливе лише за спільним рішенням настоятеля і громади. Про це повідомляє Православна церква України.

«Таке богослужіння не заміняє служб різдвяного циклу, визначених традиційним календарем, а є лише додатковою можливістю прославити подію Христового Різдва тим, хто бажає це зробити 25 грудня», – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що не було ухвалення рішення про зміну календаря, хоча обговорення цієї можливості триває, тож дати відзначення всіх зимових свят залишаються тими ж, що і минулого року:

7 січня – Різдво Христове;

14 січня – вшановуємо святителя Василія Великого;

19 січня – свято Хрещення Господнього

«Тож цього року продовжуємо відзначати церковні свята у звичні нам дати. А можливі календарні зміни можуть відбутися за запитом вірних, вираженим не лише у словах, але й діях», – додали в ПЦУ.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...