21 листопада — яке сьогодні свято та які пам’ятні події сталися цього дня

Поділитися новиною

Сьогодні в Україні — День гідності та свободи та День Десантно-штурмових військ ЗСУ.

Яке свято 21 листопада

Сьогодні в Україні — День гідності та свободи. Його відзначають на честь початку двох революцій: Помаранчевої у 2004-му та Революції гідності у 2013 році. День свободи щороку відзначали 22 листопада згідно з указом президента Ющенка з 2005 року, доки у 2011-му його не скасував Янукович, який прийшов до влади.

А День гідності та свободи, згідно з указом президента Порошенка, вперше відбувся 21 листопада 2014 року на честь річниці Євромайдану.

Також 21 листопада святкують День Десантно-штурмових військ Збройних сил України, яке започаткували у 2017 році. Свято замінило собою день високомобільних десантних військ, яке з 1999 року відзначали 2 серпня.

У понеділок, 21 листопада, відзначають Всесвітній день телебачення, встановлений ООН у 1996-му. Крани відзначають його, обмінюючись телепередачами, які присвячені миру, безпеці, економічному, соціальному розвитку та розширенню культурного обміну.

Крім того, сьогодні День Збройних сил — у Греції та Бангладеші, День студента — у Венесуелі, а в Аргентині святкують День медсестри.

Яке релігійне свято 21 листопада

Сьогодні, 21 листопада, День собору Архістратига Михайла та інших Небесних Сил безтілесних. У народі свято також називають Михайлів день. Його вважають вождем небесних сил або архістратигом, головним воїном у битві добра та зла. За біблейськими розповідями, Михайло — єдиний ангел, який зміг протистояти Люциферу і скинути його з Небес. 

Хто святкує іменини 21 листопада

У понеділок, 21 листопада, день ангела відзначають Гавриїл, Михайло, Павло, Марта.

Які історичні події відбулись 21 листопада

1783 — над Парижем пролетіла перша пілотована людиною повітряна куля братів Жозефа-Мішеля і Жака-Етьєнна Монгольфье.

1877 — американець Томас Едісон винайшов фонограф.

1916 — затонув лайнер «Британнік», корабель-близнюк «Тітаника», налетівши на німецьку міну. Під час Першої світової війни його використовували як госпітальне судно.

1920 — Армія УНР перейшла Збруч на територію Польської держави, де була інтернована в таборах.

1941 — у СРСР запровадили податок на холостяків. Згідно з ним чоловіки до 50 років та жінки до 45, які не мали дітей, повинні були відраховувати 6% зарплатні державі.

1976 — у США відбулась прем’єра стрічки «Роккі» зі Сильвестром Сталлоне в головній ролі. Він став найкасовішою стрічкою року та отримав три премії «Оскар».

2004 — в Україні проходив другий тур виборів Президента України. Через фальсифікації на користь Віктора Януковича почалися масові протести, які і стали початком Помаранчевої революції.

2013 —в Україні почався Євромайдан на тлі рішення призупинити процес підготовки до укладання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...