У Лисівці пограбували музей

Поділитися новиною

У липні 2018 року, вперше відкрив свої двері для відвідувачів Музей побуту рідного краю у Лисівці. Нині покійна Ольга Берус, була ініціатором створення неймовірно багатої скарбниці історії українського народу. Її справу продовжили чоловік та колеги. Спочатку збирали старовинні фото, згодом люди почали приносити з дому речі: предмети побуту, рушники, одяг, прикраси, елементи декору, які демонструють унікальну мистецьку душу нашого краю. Лише кілька екземплярів було привезено з інших регіонів, всі інші – створені на Гадяччині, зокрема й у Лисівці. Частина музейних експонатів – унікальні та безцінні. Днями, у соціальних мережах ми побачили, що музей було пограбовано.

Інформація про злочин шокувала. Тільки нещодавно ми мали честь відвідати цю скарбницю історії побуту, щиро та відкрито поспілкуватись із працівниками та директором.

Щоб дізнатись деталі ми зателефонували до старости села Наталії Фесик, яка повідомила, що пограбування було здійснено у ніч на неділю 25 вересня. Злодії приїхали до музею на авто, вирвали захисну решітку з вікна, витягнули перше скло, а потім розбили склопакет. Потрапивши у приміщення, грабіжники вимкнули електричний щиток, тим самим знеструмили усю будівлю. Камери відеоспостереження, які були встановлені зовні музею – були накриті тканиною. Після цього, вже нічого не заважало зловмисникам вчиняти грабіж. Попри те, що у музеї було чимало експонатів, злолдії взяли найцінніше – отже, знали куди і по що йдуть.

У телефонній розмові з директором музею Олексієм Берусом ми дізнались, що саме було вкрадено: старовинні сорочки та вишиванки, плахти, дукачі – яким понад 250 років, сорочки «жидівки», які вишивались тільки на Гадяччині нитками синього кольору. Також, злодії забрали ордени та медалі. Олексій звернувся до правоохоронців, які зафіксували деталі злочину та зробили повний опис вкрадених старожитностей. Наразі ведуть слідчі дії.

«Для варварів немає нічого цінного», – говорить із сумом та болем у голосі Олексій Берус. І це дійсно так. Лише варвари можуть вкрасти та сплюндрували пам’ять сотень сімей, родин, поколінь, чиє життя втілювали експонати Лисівського музею.

Нагадаємо, що у Полтавській області вже була аналогічна крадіжка – у селі Козубівка, Хорольської громади 5 вересня 2021 року. Тоді була пограбована Етнографічна збірка «Древо», яку створив студент-медик, роками збираючи цінні експонати української культури та побуту. Тоді, злочинці вкрали майже такий самий перелік речей: сорочки, рушники, намиста та старовинну ікону. На жаль, результатів розслідування немає і до сьогодні. А у серпні 2022 невідомі обікрали шкільний музей у селі Бодаква, що Заводській громаді — злочинці забрали старовинний вишитий український одяг.

Сподіваємось, що у нашому випадку поліцейські докладуть максимум зусиль та знайдуть винуватих.

Влад Лидзарь.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...