Сьогодні 364 річниця підписання “Гадяцького договору”

Поділитися новиною

Сьогодні, 16 вересня 2022 року річниця (364 роки) з моменту підписання мирної угоди між Гетьманщиною та Річчю Посполитою – «Гадяцький договір», який був підписаний у 1658 році. Угода, підписана з ініціативи Івана Виговського та посланця польського короля, волинського шляхтича Станіслава-Казимира Беньовського передбачала дотримання обома сторонами (України та Польщі) інтересів обох народів.

Головна ідея цієї мирної угоди полягала в тому, що Гетьманщина ввійде в склад Речі Посполитої як третій рівноправний член двосторонньої унії Польщі й Литви.

Угоду підписали в м. Гадяч, що стало основою для назви договору. Відтоді і до нашого часу йдуть суперечки щодо наслідків цього договору. Хоча спочатку було вирішено ввійти до Речі Посполитої з назвою «Князівство Руське», цей термін в остаточному тексті угоди не згадувався.

У далекі 1650 роки договір між Україною та Польщею мав за мету розвивати обидві країни рівноправно як з духовної, так і розумової сторін, про що свідчать дані з Гадяцького договору:

  • Діловодство повинно вестися українською мовою.
  • Православні зрівнювалися у правах з католиками.
  • Києво-Могилянський колегіум академічного статусу зрівнювався у правах з Краківських університетом.
  • Створення необмеженої кількості друкарень – «скільки буде потрібно».
  • Повна свобода друку та заснувань колегій і гімназій.
LIVE OFFLINE
track image
Loading...