На Полтавщині формують нову мережу медичних закладів: що зміниться

Поділитися новиною

Систему медичних закладів формуватимуть з огляду на рівень складності допомоги, яку потребують пацієнти. Хворі потраплятимуть до лікарні, яка відповідає його стану. Про це 17 серпня повідомив Полтавський обласний центр громадського здоров’я .

У межах продовження медичної реформи на Полтавщині сформують госпітальний округ з 14 медичних закладів, зокрема 2 лікарні визначать як надкластерні, 6 кластерних та 6 лікарень стануть загальними. 

Реформа передбачає, що найпростіші захворювання лікуватимуться якомога ближче до пацієнта – у загальних лікарнях. Складніші проблеми зі здоров’ям лікуватимуть у кластерних та надкластерних лікарнях, де надаватимуть високоспеціалізовані послуги. 

Після формування госпітальних округів пацієнт потраплятиме до лікарні, яка відповідає його стану та матиме необхідне обладнання для діагностики та лікування. 

На Полтавщині в якості надкластерних визначили обласну дорослу та дитячу лікарні. Там надаватимуть допомогу пацієнтам у важкому стані зі складними випадками хвороб. Лікарні будуть максимально оснащені й матимуть найширший спектр послуг.

6 кластерних лікарень прийматимуть пацієнтів з найбільш поширеними хворобами у середніх і важких випадках. Заклади розташовуватимуть з розрахунку 1 медзаклад на 150 тисяч населення. Час доїзду до такої лікарні складатиме близько години.

Загальні лікарні будуть розраховані тільки на базові та найпростіші послуги для пацієнтів. Одна загальна лікарня розрахована на 50-80 тисяч населення.

До прикладу, з початку 2023 року пацієнти з інсультами та інфарктами зможуть отримати лікування виключно у кластерних та надкластерних медичних закладах, де розташовуватимуться кардіоцентр.

Фото ілюстративне (Гадяцька МЦЛ).

LIVE OFFLINE
track image
Loading...