Відсьогодні в Україні запроваджуються електронні рецепти на антибіотики

Поділитися новиною

Міністерство охорони здоров’я повідомляє, що з серпня 2022 року в Україні придбати антибіотики можна буде лише за рецептом лікаря. 

Передумови введення е-рецепту

Згідно статистики кожен другий українець купляє антибіотики без призначення лікаря, як наслідок у людини формуєтесь стійкість організму до лікування даною групою препаратів, а в деяких випадках самолікування призводить до важких наслідків для здоров’я. Якщо ж розглянути проблему у масштабах суспільства, то все більше інфекцій набувають стійкості до медикаментів. Тому з метою контролю об’ємів призначення і вживання антибіотиків в Україні було прийнято рішення про продаж препаратів за електронним рецептом. Спочатку програму е-рецепти на антибіотики планувалось запустити з 1 квітня 2022 року, однак потім було відкладено на серпень. 

Дане нововведення стане першим кроком у реалізації плану впровадження електронних рецептів на ліки, які продаються за рецептом. Введення цієї програми було заплановане на період 2021-2023 років, однак військове вторгнення вносить свої корективи. 

Процедура отримання рецепту

Для того, щоб отримати електронний рецепт на антибіотики, хворому необхідно звернутись до свого сімейного лікаря, або до будь-якого іншого у лікарні та отримати рецепт на діючу речовину і купити препарат у аптеці. Обов’язковою умовою є реєстрація пацієнта в електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ). Для цього потрібно мати декларацію з сімейним лікарем, або зареєструватись на місці при отриманні рецепту. 

У випадку, якщо лікарня не працює з ЕСОЗ у перехідний період, хворий зможе отримати від лікаря паперовий рецепт, який так само будуть приймати аптеки. Перехідний період на купівлю антибіотиків за е-рецептом триватиме з 1 серпня 2022 року і до кінця року. 

Медичні заклади, які розташовані у зоні бойових дій, на лінії фронту або на тимчасово окупованих територіях мають право видати пацієнту паперовий рецепт. 

Ліки хворий купляє за власні кошти. Однак варто звернути увагу, що лікар дає рецепт лише на діючу речовину, а пацієнт буде самостійно обирати виробника і торгову марку препарату у межах свого бюджету.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...