Суд оштрафував на 50 тисяч чоловіка, який не здав поліції військові трофеї, знайдені на Гадяччині

Поділитися новиною

15 липня Полтавський райсуд виніс вирок Юрію Д., який знайшов у лісі автомат Калашникова та майже 100 патронів до нього, але упродовж місяця не віддав їх правоохоронцям, як того вимагає закон. Суддя Ольга Путря призначила чоловіку 50 тис. грн штрафу. Про це “Полтавщині” стало відомо з реєстру судових рішень.

Згідно з матеріалами справи, 10 березня цього року Юрій Д. знайшов у лісі в межах Гадяцької громади автомат (АКС-74У) та 96 патронів до нього. Знахідку він приніс додому, де зберігав понад 2 тижні — поки помешкання не обшукали правоохоронці.

Нагадаємо, що у період на кінець лютого і початок березня професійні військові, тероборона і небайдужі місцеві мешканці активно обороняли межі Полтавщини від вторгнення військ РФ з боку Сумщини. Їм вдалося розбити колону ворожої техніки, взяти у полон російських військових та захопити кілька цілих танків тощо.

Розбиті ворожі підрозділи тікали й кидали не тільки техніку, але й зброю, боєприпаси та спорядження. Місцеві мешканці це збирали й перший час тримали на озброєнні. Але після того, як небезпека минула, зброю здали не всі. Тож їх почали перевіряти. Наприклад, уже наприкінці березня поліція Полтавщини повідомила про вилучення з незаконного обігу понад 30 одиниць зброї, 11 танків і 2 бронеавтомобілі.

Одним з тих, хто вирішив лишити зброю собі, виявився і Юрій Д. — уродженець села Коляєво Теньгушевського району Мордовської АРСР. Чоловік має українське громадянство та вищу освіту. Він одружений, пенсіонер, та є особою з інвалідністю 2-ої групи, раніше не судимий.

Окрім трофея з лісу, у нього в будинку знайшли також однозарядну нарізну спортивно-мисливську гвинтівку ТОЗ-8м, комбіновану мисливську рушницю Merkel mod.211, укорочену двоствольну гладкоствольну мисливську рушницю ИЖ-54, перероблений газовий пістолет Rohm RG88 та майже 50 патронів. Їх він нібито знайшов кілька років тому біля ставка у селі Келеберда, під Кременчуком.

28 березня Юрія Д. затримали, а наступного дня — оголосили йому про підозру у незаконному придбанні, носінні, зберіганні вогнепальної зброї та боєприпасів без передбаченого законом дозволу (ч. 1 ст. 263 ККУ). 30 березня його взяли під варту із правом внесення 95,7 тис. грн застави. Кошти за нього внесли, тож на час розслідування чоловік був на волі.

14 липня він уклав із прокурором угоду про визнання винуватості. Документ передбачав, що чоловік зізнається у злочині, а прокуратура — клопотатиме про призначення покарання у вигляді штрафу.

15 липня угоду затвердив суд. Суддя Ольга Путря визнала Олега Д. винним за ч. 1 ст. 263 ККУ та призначила йому 51 тис. грн штрафу. Окрім сприяння розкриттю злочину та каяття, вона врахувала, що засуджений віддав 50 тис. грн зі своєї застави (понад половину) потреби Збройних сил України.

Крім того, Юрій Д. має відшкодувати державі 34,8 тис. грн, які правоохоронці витратили на проведення експертиз. Зброю та бойові припаси, які вилучили під час обшуку у Юрія Д., мають знищити.

Рішення набуде законної сили за 30 днів

LIVE OFFLINE
track image
Loading...