Історія походження та розвитку англійської мови: цікаві факти

Поділитися новиною

Свій початок історія англійської мови бере з 5 століття та трьох британських племен: англів, саксів та ютів. У ті часи предки сучасних англійців говорили кельтською мовою. Але кельти були відтіснені загарбниками до північних територій. Мова змінювався і розвивався сотні років і, здається, продовжує це робити досі.

Із джерела – https://englishprime.ua/

Давньоанглійський період

У 5 столітті німецькі племена вступили у тодішню Британію. Вони говорили на схожих прислівниках. На базі узагальнення була створена єдина мова, яка сьогодні називається давньоанглійською. В історії появи англійської мови зазначено, що вона має дуже мало спільного із сучасною, щоб її могли зрозуміти навіть сьогоднішні англійці. Але деяка частина сучасних англійських слів має давньоанглійське походження.

Середньоанглійський період в історії мови

У другій половині 11 століття відбулося вторгнення норманів. Вони поширили французьку, якою стали говорити королівська сім’я, знати і торговці. Тоді виник мовний поділ. Інакше кажучи, аристократи виражалися французькою, решта – англійською.

У 14 столітті «мова черні» знову нагадала про себе, але в ній з’явилися слова, що прийшли з французької. Таким чином, виникла середньоанглійська. З сьогоднішньою різниця надто велика.

Ранньоновоанглійський та пізньоновоанглійський періоди

Через два століття в історії походження англійської мови починаються чергові періоди. Великобританія почала часто контактувати з іншими народами. І в мові знову відбулися зміни:

  • голосні стали звучати коротше;
  • встановилися граматичні та орфографічні стандарти;
  • за основу вимови був взятий діалект лондонців, адже там процвітала друкована справа.

Перший словник виник на початку 17 століття.

Сучасний розвиток англійської мови

Сьогоднішню англійську називають змішаною. Часто спостерігається, що у загальних за змістом слів різне коріння. Історія розвитку англійської мови пояснює це змішуванням одразу трьох мов. Англосаксонська була основною. Латинська стала мовою науки і також часто була присутньою у побуті. Французькою спілкувалися знатні стани.

Кардинальні зміни розпочалися з англійською у 17 столітті. Перебудувалася граматика, серйозних змін зазнала фонетика. Лондонський діалект на той час став еталоном для англійців.

Цікаві особливості розвитку англійської

Існує кілька вражаючих нюансів, які будуть цікаві для всіх, хто цікавиться історією виникнення англійської.

Поява артиклів

Обидва види сьогоднішніх артиклів походять від давньоанглійських займенників. У той самий час, деяка частина сучасних лінгвістів твердо упевнена у цьому, що визначений і невизначений артиклі не можна назвати самостійними частинами мови. На їхню думку, вони більше відносяться до невизначених та вказівних займенників.

Зміни в алфавіті

Коротка історія створення англійського (та американського) алфавіту є такою. На рубежі 2-3 століть нашої ери стародавні германці писали рунами – всього було 24 знаки. Перша англійська писемність з’явилася у 5 столітті, але для записів все ще використовувалися руни. На цей раз англосаксонські. Заміна на латинські літери відбулася лише у 7 столітті, та й то не повністю.

У 11 столітті монах-бенедиктинець створив алфавіт, що складається з 23 латинських літер та 4 літер, заснованих на рунічному листі. Остаточний вигляд англійський алфавіт прийняв лише через п’ять століть.

Запозичення з інших мов

Історія запозичень в англійській мові базується на трьох «китах»-завоюваннях: німецькій, скандинавській та нормандській. У період свого розквіту Британська Імперія максимально розширила мовні кордони. Майже повсюдна освіта англійських колоній призвела до необхідності виникнення нових слів. Щоб люди могли описати те, із чим раніше не стикалися. Вихідних слів британцям не вистачало. Так і прийшли запозичені.

На думку філологів, англійська мова і в умовах сучасності продовжить розвиватися і ще надовго збереже статус міжнародної.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...