На блок-постах у Миргородському районі зупиняють чоловіків для вручення повістки

Поділитися новиною

Керівник обласної адміністрації не вважає, що на Полтавщині ловлять чоловіків, щоб їм вручити повістку. Військкомат перевіряє людину, якщо вона має потрібний фах, то її призивають на службу в армію, пише “Полтавщина

Начальник Полтавської ОВА Дмитро Лунін на своєму брифінгу для ЗМІ відповів на запитання з приводу зупинки аграрїів на блок-постах у Миргородському районі для вручення їм повісток у війстккомат. Цікавило: яке право мають так вчиняти з працівниками які задіяні у посівні кампанії і які мають відповідну «бронь».

— Хочу сказати, що чоловіки на території держави є призовниками, і повинні захищати нашу державу по першому повідомленню. Є різні засоби передачі повісток: через поштову скриньку, а можна зробити це на вулиці, при поліції. Правоохоронці встановлюють особу, і можна видавати повістку, це не заборонено законом, не бачу нічого дивного. Особисто я не давав таких вказівок, але якщо військкомат так робить, то нічого дивного, це нормальна практика, вона підвищує ефективність військкомату.

Якщо є бронь, людина — аграрій, то ця особа говорить: є наказ, ось номер бронювання, військкомат перевіряє це і людина йде працювати далі. А якщо є певний фах, і є потреба у таких фахівцях, то їх призивають. Є зараз черга на службу в ЗСУ. В ОВА є критичні фахівці, яких я не хотів відпускати, але вони все одно поїхали воювати, наразі перебувають на харківському напрямку.

Але у нас не ловлять чоловіків на вулицях, щоб вручити повістку. Військкомат перевіряє, чи потрібна ця людина. Якби ловили на вулицях, то тоді не потрібно було запроваджувати комендантську годину, нікого не було б на вулицях. Тому силою нікого не тягнуть.

Окрім цього Дмитро Лунін відповів на чимось схоже із попереднім запитання про випадки фотографування паспорту на блок-пості членами тероборони:

— Я вимагаю, по-перше, щоб на блок-постах (акцептованих ОВА) працювали поліцейські, вони більш якісно перевіряють документи. Військові навчались трохи іншим функціям. Поліція, наприклад, зупиняє підозрілу автівку. Якщо здається, що це учасник ДРГ, є підозріла поведінка, то у такої особи можуть можуть перевірити навіть зміст телефону. Адже це воєнний стан. Хоча ми правова держава і ми не повинні рухатись у напрямку, у якому рухається Росія.

Насамкінець Дмитро Лунін порадив громадянам, яким здається, що їх паспортні данні сфотографували не для перевірки, а з якоюсь іншою метою, звертатися до поліції або до військової адміністрації. Влада захистить права таких громадян.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...