Сільськогосподарські підприємства Полтавщини готові до посівної кампанії

Поділитися новиною

Проведення весняно-польових робіт – один із головних акцентів діяльності Полтавщини як тилової області, – Дмитро Лунін.

Старт весняно-польових робіт, забезпечення насінням, паливно-мастильними матеріалами, бронювання військовозобов’язаних – ці питання обговорили в обласній військовій адміністрації у межах онлайн-наради з керівниками сільгосппідприємств, фермерами й очільниками територіальних громад.

«Проведення весняно-польових робіт – один із головних акцентів діяльності Полтавщини як тилової області. Це вагома складова економіки. Були прийняті кілька рішень Радою оборони області: щодо пересування сільгосптехніки, її безперешкодного переміщення через блокпости, бронювання військовозобов’язаних, врахування потреб сільгосппідприємств у техніці для діяльності, створення бази даних щодо наявності насіння, добрив, засобів захисту рослин. Є домовленості з дистриб’юторами пального», – розповів начальник Полтавської обласної військової адміністрації Дмитро Лунін.

Директор Департаменту агропромислового розвитку ОВА Сергій Фролов зазначив, що весняно-польові роботи в області розпочалися.

«Це переважно підживлення озимих, але маємо інформацію, що на півдні регіону пробують закривати вологу. Уже підживлено 85% площ. Триває закупівля посівного матеріалу та ресурсів, – сказав Сергій Фролов. – На сьогодні міндобрива в області є, їх 19,7 тисячі тонн. Це на 1,5 тисячі тонн більше, ніж торік. Інформація по наявному насінню в області розміщена на сайті Департаменту, ми її направили всім сільгосппідприємствам».

Очільник Департаменту АПР ОВА поінформував, що пересування техніки і транспорту, польові роботи проводяться без спеціальних дозволів, але водночас щоб не допустити конфліктної ситуації під час перетину блокпостів і роботи в полі протягом комендантської години, керівники підприємств через територіальні громади зобов’язані своєчасно повідомляти підрозділи територіальної оборони й поліцію про здійснення таких робіт. У разі відсутності інформування працювати на полях під час комендантської години буде заборонено.

«Пересування транспорту з міндобривами, засобами захисту рослин, паливно-мастильними матеріалами безперешкодне від місця зберігання до місць застосування, але в межах черги на блокпосту. Габаритна техніка проїжджає шляхами державного значення відповідно до правил дорожнього руху й вимог. Є питання перетину блокпостів із причіпною сільгосптехнікою. Наприклад, у розгорнутому вигляді сівалка через блокпост не проходить, тому вона має бути в транспортабельному положенні або треба рухатися через польові дороги», – зазначив Сергій Фролов.

Він розповів, що для якісного і своєчасного проведення комплексу весняно-польових робіт зарезервовані необхідні обсяги бензину й дизпалива.

«Реалізація пального підприємствам області здійснюватиметься відповідно до наданих товаровиробниками заявок безпосередньо або з заводу самовивозом, або через операторів, в яких є досвід роботи, покриття на всю область і наявний транспорт для перевезення пального. Останнім рекомендовано застосувати мінімальні націнки на пальне. За заявками, які надавали аграрії, відпрацювали питання з громадами щодо замовлень пального партіями», – сказав Сергій Фролов.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...