Чутно сирени, але нічого не відбувається? Пояснюємо, як працює повітряна тривога

Поділитися новиною

Хоч ми завжди проходили навчання з цивільної безпеки, нам розповідали, як працюють сирени та що робити у разі загрози, ми думали, що це не знадобиться.

Але трохи більше ніж два тижні тому жителі столиці почули звук сирен, який змушує нас боятися. А далі й вся Україна.

Відтоді ми засинаємо та прокидаємося з цими звуками. Іноді вже не звертаємо на них уваги, що у жодному разі не можна робити в цілях безпеки.

Сирени у Гадячі

Чути їх не у всіх районах міста, адже треба збільшувати кількість покриття.

Тому поки гадячанам радять стежити за початком та відбоєм повітряної тривоги у додатку “Повітряна тривога”, який розробили Ajax System за підтримки Мінцифри, або ж за телеграм -сторінкою ДСНС СИРЕНА ПОЛТАВА.

Хто вмикає сирени

Сирена вмикається автоматично і локально.

Оповіщення здійснює оперативний черговий цивільного захисту області, який чергує цілодобово. Оперативний черговий отримує інформацію з Києва. Залежно від вказівок центру, сигнал тривоги може йти як на всю область, так і на окремий населений пункт районного значення (за колишніми розподілами районів). Тобто тривога може бути в Полтаві чи Миргороді – але тихо у Гадячі.

Інформація на локальний пункт надходить від оперативного чергового по головному центру Повітряних сил ЗСУ не пізніше ніж за три хвилини. Після цього черговий вмикає сирену в режимі “негайно”.

Чому ми чуємо сирену дуже часто

Радник Офісу президента Олексій Арестович пояснив, що повітряна тривога не означає, що ракета летить точно у твоє місто чи область. Визначити її точну ціль — неможливо. 

Її оголошують просто за фактом зльоту ракети. Тож важливо не ігнорувати, а бути напоготові у безпечному місці.

Як діяти правильно у разі тривоги

  • 3 хвилини лунає сирена, одразу за якою по телебаченню та радіо передається голосове повідомлення про характер тривоги.
  • 1 годину діє режим «повітряної тривоги» – тобто 1 годину люди мають перебувати у сховищах (якщо немає нових ввідних для чергового). 
  • Покинути сховище можна лише при команді «відбій». Сирени при цьому не включають. Населення повідомляють через канали місцевого мовлення, оперативний черговий дає інформацію на радіо і телебачення. І її транслюють. З’явиться повідомлення про це й у телеграм чи у додатку смартфона.

“БМ”

1 коментар до “Чутно сирени, але нічого не відбувається? Пояснюємо, як працює повітряна тривога

  1. Відбій тривоги повідомляється також через сирени. Чи я не правий?

Comments are closed.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...