21 лютого, свято – все про цей день, яке церковне свято, що не можна робити

Поділитися новиною

21 лютого 2022 року – понеділок. Цього дня в Україні і світі святкують Міжнародний день рідної мови та Всесвітній день екскурсовода. В православному календарі – день пам’яті святого пророка Захарія Серповидця. Саме цього дня селяни починали готувати серпи до весни.

Міжнародний день рідної мови. Свято було засновано 2000 року за ініціативою ЮНЕСКО, щоб показати, що саме унікальність мови відрізняє один народ від іншого на планеті Земля. Дату обрали не випадково. Саме 21 лютого 1952 року в Бангладеш відбувся збройний конфлікт через мову. Тоді загинуло 4 студента. Рідна мова – це носій знань і цінностей, які передаються від одного покоління іншому в якості нематеріального культурного спадку. На жаль близько 43% мов сьогодні перебувають на межі зникнення. А 40% людей не мають змоги отримати освіту рідною мовою.

Цікавий факт: у світі існує близько 7 тисяч мов, але всі вони об’єднуються науковцями у порівняно маленьку кількість мовних сімей. Найрозповсюдженішими сьогодні вважаються індоєвропейські мови, які є рідними для майже половини всього населення планети. Саме в цю групу мов входить і українська.

Які сьогодні іменини: Михайло, Макар, Антон, Олександра, Агата, Василина.

Талісманом людини, народженої 21 лютого є сапфір. Цей камінь вважається одним з найпопулярніших в світі. Існують штучні сапфіри, які були синтезовані 1904 року. Найбільші розсипи знаходяться в Південно-Східній Азії. Сапфіри були незмінно популярними серед королівських династій.

Що не можна робити в цей день

  • 21 лютого краще не робити жодних хірургічних операцій, а також не записуватися до стоматолога. Вважається, що лікування цього дня не принесе користі.
  • Не можна заздрити іншій людині, бо можна їй наврочити, а сам пристріт повернеться до вас через деякий час.

Народні прикмети і традиції

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день: 

  • дивилися, який сьогодні день: якщо прогримів грім, значить весна і літо будуть вітряними;
  • 21 лютого мороз, можна чекати швидкого настання весни;
  • чим останній тиждень лютого холоднішим, тим теплішою буде весна;
  • 21 лютого на деревах багато інею, буде гарний урожай меду;
  • собака валяється в снігу, чекайте потепління;
  • 21 лютого гуси купаються в снігу, то буде тепло;
  • тварини себе неспокійно ведуть, чекайте снігопаду;
  • навколо місяця видно кола, буде рання весна.

21 лютого в народі називали “Захарія Серповидця”. Селяни, які працюють на землі, саме цього дня починали лагодити свої серпи та інше знаряддя до нового сезону. Також 21 лютого обов’язково точили ножі і інші гострі предмети в домі, щоб накликати на оселю удачу та добробут на весь рік. Серед наших предків існувала віра в те, що будь-які гострі металічні предмети захищають від нечистої сили. А тому до них ставилися з особливою повагою. Вірили, що 21 лютого сам Захарій Серповидець сходить з небес на землю, щоб перевірити, чи добре підготували інструменти до весняно-літнього періоду. 

LIVE OFFLINE
track image
Loading...