14 лютого – все про цей день, яке свято, традиції і прикмети

Поділитися новиною

14 лютого 2022 року – понеділок. Цього дня святкують День святого Валентина або Свято Закоханих. Щороку пари всього світу дарують один одному 14 лютого “валентинки” – особливі листівки з освідченням у коханні. Також цей день чудова можливість розповісти про свої почуття.

А ще 14 лютого святкують Міжнародний день дарування книг. Подія з’явилася в США 2014 року, коли власниця сайту, де продавались дитячі книги, Еммі Бродмур поділилась ідеєю добровільного обміну книгами. Мета цього свята – зацікавити людей новими книгами, а також посилити інтерес до бібліотек. 14 лютого прийнято дарувати книги своїм друзям, близьким та просто знайомим. Цікавий факт: найважча у світі книга “Суперкнига” має вагу 253 кг. Її довжина перевищує 3 метри.

Щороку в другий понеділок лютого – Міжнародний день боротьби з епілепсією. 2022 року подія випадає на 14 лютого. Епілепсія є неінфекційним хронічним захворюванням мозку, від якого страждає близько 50 млн людей по всьому світі. Ця хвороба характеризується періодичними нападами зі втратою свідомості і судомами. Вони пов’язані зі зміною ритму електричних імпульсів, які генерує наш мозок.Здавна епілепсія вважалась загадковою хворобою. На жаль, в багатьох країнах світу ставлення до неї не змінилося. Тому ця подія є дуже важливою. Вона допомагає людям краще зрозуміти, що таке епілепсія, як розвивається хвороба і як з нею жити.

14 лютого у світі святкують День колеса огляду. Це улюблений багатьма людьми атракціон, за допомогою якого можна піднятися на висоту і милуватися краєвидами. 1893 року у Чикаго з’явилося перше оглядове колесо. Його винахідником був американець Джордж Вашингтон Гейл Ферріс. 2021 року у Дубаї побудували найбільше на сьогоднішній день колесо огляду, висотою 210 метрів.

14 лютого своє професійне свято святкують всі комп’ютерники, адже це День комп’ютерника. Дату обрали не випадково. Адже 1946 року саме 14 лютого був створений перший у світі електронний комп’ютер ENIAC, щоб виконувати різноманітні розрахунки, видавати відповіді на запитання. Цього дня прийнято вітати всіх тих, хто так чи інакше пов’язаний зі сферою інформаційних технологій. В Україні свято вперше відсвяткували 2009 року.

А ще 14 лютого святкують Всесвітній день зцілення звуком (World Sound Healing day). Цей рух був створений для досягнення душевного спокою і гармонії за допомогою музики або різноманітних звуків. Запровадив це цікаве свято Джонатан Голдмен (за походженням американець). Він був відомим музикантом та композитором. З 2003 року він випустив кілька творів про зцілення звуком.

14 лютого важливий день для всіх дівчат та жінок – V-day (день руху за пропаганду припинення насильства по відношенню до жінок і дівчаток). Заснувала його Ів Енслер (американська письменниця і драматургиня). Глобального характеру подія набула 1998 року.

А в Україні 14 лютого святкують День військ радіаційного, хімічного та біологічного захисту. Саме в цей день 1994 року було підписано наказ про створення спеціальних військ радіаційного, хімічного і біологічного захисту. Це дуже нелегка і небезпечна професія, адже військові, які пов’язані з цією сферою, займаються захистом населення від небезпечного впливу хімічно, радіаційної чи біологічної зброї.

Які сьогодні іменини: Петро, Микола, Василь і Давид.

Талісманом людини, народженої 14 лютого є хризоберил. Це дорогоцінний камінь, який часто використовують для ювелірних виробів. Хризоберил сильний магічний камінь в Індії. Вважається, що він вміє розвивати інтуїцію, оберігати від нещасть. Тому його часто носили в якості амулетів.

Що не можна робити в цей день

14 лютого забороняється байдикувати і просто лежати у ліжку.

Не варто переїдати і зловживати алкоголем.14 лютого не потрібно сваритися, лихословити.

Не починайте нові справи.

Народні прикмети і традиції

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день: 

  • дивилися, який сьогодні день: на небі до вечора хмари, значить найближчі дні будуть погожими;
  • в ніч на 14 лютого небо вкрите зорями до швидкого приходу весни;
  • погода 14 лютого вказує на те, якою буде весна: якщо тепло, то і найближчі 30 днів буде тепло;
  • йде сніг на часті весняні дощі;
  • якщо 14 лютого мороз, значить весна прийде пізно і буде холодною.

14 лютого обов’язково потрібно провести день з друзями, навіть якщо у вас немає пари. Адже це чудовий шанс зустріти свою другу половинку.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...