12 лютого – Собор Трьох Святителів. Все про цей день, традиції, прикмети

Поділитися новиною

12 лютого 2022 року – субота. Цього дня в Україні та світі святкують Міжнародний день науки і гуманізму (День Дарвіна), Міжнародний день шлюбних агентств, Всесвітній день кіно. А ще День Червоної руки. В православному календарі велике свято – Собор Трьох Святителів, Трисвяття або Василіїв день.

12 лютого в церковному календарі – день пам’яті Василя Великого Кесарійського, Григорія Богослова Назіанзина та Івана Золотоустого (Трисвяття або Собор Трьох Святителів).

Його започаткували ще в IX столітті, коли йшли гарячі дискусії, який з трьох служителів важливіший. Під час цієї суперечки вирішили, що вони всі є рівними, а тому навіки стали служителями Трійці.Єпископ Іван за дорученням святителів об’єднав всі дні пам’яті цих святих в єдине свято. Перша згадка про вшанування пам’яті 12 лютого Собору Трьох Святителів датується 1076 роком. За старим стилем свято припадало на 30 січня.Троє святителів народилися в родинах християн, а тому їх часто асоціюють з сімейною святістю. Василій Великий був архієпископом Кесарії Каппадокійської, церковним письменником та богословом. Разом зі своїм другом Григорієм Богословом він був каппадокійським Отцем Церкви. Іван Золотоуст та Григорій Богослов були архієпископами Костянтинопольськими, а також богословами.

Які сьогодні іменини: Володимир, Василь, Іван, Григорій, Максим, Степан, Петро, Федір.

Талісманом людини, народженої 12 лютого є сардонікс. Назва каменю походить від давньогрецького міста Сард, яке було столицею Лідійського царства в VII столітті до нашої ери. Сардонікс вважали дорогоцінним каменем, а тому його могли дозволити собі лише багатії. В Давній Греції камінь був сімейним талісманом.

Що не можна робити в цей день

12 лютого забороняється шити і прясти.

Не варто цього дня підковувати коней, бо інакше будуть ноги і руки боліти.

12 лютого відмовтеся від походу в гості.

Народні прикмети і традиції

дивилися, який сьогодні день: якщо місяць червоного кольору, то буде сильний вітер;

вітряна погода 12 лютого на сирий рік;

в сад 12 лютого прийшли зайці, чекайте морозу;

іній на деревах до приходу тепла;

північний вітер означає, що буде сильне похолодання;

на сніг 12 лютого виходять миші, буде відлига;

кінь лягає на землю до снігу чи тепла;

сонце заходить за хмару, значить чекайте бурану.

12 лютого було прийнято відвідувати храм, молитися трьом святителям. А ще наші пращури цього дня задумувалися, чи правильно вони виховують дітей, адже це – день сімейної святості. Після відвідин церкви вся сім’я обов’язково збиралася разом, сідала за стіл і читала молитву на порозуміння і примирення ворожих. На столі повинно було стояти три запалені свічки.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...