9 лютого – все про цей день, яке церковне свято, що не можна робити

Поділитися новиною

9 лютого 2022 року – середа. Цього дня в Україні святкують професійне свято – Міжнародний день стоматолога, а ще Міжнародний день піци. В православному календарі День пам’яті Іоанна Златоуста.

Щороку 9 лютого святкують Міжнародний день піци. Поціновувачі італійської страви готують цього дня улюблені її варіанти. А класична Маргарита вперше була створена 200 років тому італійцем Раффаеле Еспозіто. Хоча вчені вважають, що прототипи сучасної піци існували ще в давні часи. Наприклад, в Давній Греції, а також в Римі, любили готувати плаский хліб і додавати до нього оливки, олію, трави. А серед перських воїнів дуже популярними були коржі зі спеціями, фініками, сиром.

Які сьогодні іменини: Петро, Іоанн (Іван), Дмитро.

Талісманом людини, народженої 9 лютого, є бурштин. Споконвіків цей камінь порівнювали з самим сонцем. Ще в Давній Греції існував міф про те, що бурштин створив син Геліоса (бога Сонця). Камінь використовували для виготовлення прикрас, які з радістю носили жінки. А чоловіки прикрашали ним свої мечі та щити.

Що не можна робити в цей день

9 лютого забороняється мити голову, а також приймати чи дарувати подарунки.

Наші предки вважали, що цього дня можна сильно наврочити, а тому намагалися обмежити коло спілкування.

9 лютого не бажано веселитися, краще провести день спокійно.

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день:

дивилися, який сьогодні день: білий місяць означає, що скоро будуть холоди, а червоний — морози;

якщо пройшла хуртовина і намети мають закруглені верхи, значить урожай буде хорошим;

9 лютого хмари пливуть після вітру, буде сніг;запітніло скло – до тепла.

Наші предки вважали, що Іоанн Златоуст є захисником тих людей, які опинилися на роздоріжжі або у відчаї. 9 лютого традиційно готували поминальну трапезу, яка включала в себе узвар, пиріжки з грибами або м’ясом, рисову кашу, капусту. Якщо погода була хорошою, частину страв несли на цвинтар, щоб залишити на могилах померлих родичів. А ще роздавали жебракам біля храму. Наші пращури вірили, що 9 лютого за допомогою тепла і вогню можна зцілити будь-які хвороби.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...