8 лютого – все про цей день, яке церковне свято, що не можна робити

Поділитися новиною

8 лютого 2022 року – вівторок. Цього дня в Україні святкують День опери, День пропозиції руки і серця, День нірвани. В православному календарі – день пам’яті святого Феодора Студита. В народі 8 лютого назвали “Федора Поминальника”.

А ще 8 лютого святкують День пропозиції руки та серця. Хоча це і не офіційний вихідний, а історія виникнення свята невідома, це чудова нагода освідчитися своїй коханій людині. Зробити це часом буває дуже непросто. Навіть у тому разі, якщо ви точно впевнені, що знайшли саме ту людину. Цей день мотивує всіх закоханих озвучити це важливе рішення та сподіватися, що отримаєш від коханої людини “Так” у відповідь.

Іменини святкують: Аркадій, Гаврило, Арсеній, Давид, Іван, Петро, Федір, Семен, Пилип, Марія.

Талісманом людини, народженої 8 лютого є малахіт. Раніше камінь використовували як джерело міді. Здавна вірили, що малахіт може позбавити від різних хвороб.

Що не можна робити в цей день

8 лютого забороняється знімати оберіг, адже саме цього дня дуже легко отримати вроки.

Уникайте сварок з сусідами, навіть якщо живете не дуже дружньо.

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день:

дивилися, який сьогодні день: ніч зоряна, значить урожай льону буде хорошим;

зранку 8 лютого співає синиця – до похолодання;

захід сонця чистий, а погода морозна, значить скоро прийде холоднеча;

місяць блідого кольору до снігопаду.

8 лютого в народі називали “Федора Поминальника”, адже вірили, що саме цього дня померлі родичі дуже сильно сумують за своєю сім’єю. Щоб душі не блукали землею, потрібно було зранку піти до церкви та поставити свічки за упокій. Часто проводили різні обряди, щоб захистити дім від нечисті та злих духів. Наприклад, клали під вхідні двері сокиру, а над ними закріплювали гілочку ялівцю. А ще, якщо 8 лютого у хаті був іменинник, йому обов’язково варили горохову кашу. Вірили, що тоді він весь рік буде здоровим та щасливим.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...