Водохреще та Богоявлення Господнє: що не можна робити сьогодні

Поділитися новиною

19 січня в Україні відзначають велике церковне свято, Водохреще. Тоді завершується цикл різдвяно-новорічних свят.

Вважається, що саме в цей день Іван Предтеча охрестив Ісуса в річці Йордані, тому і саме свято має ще іншу одноіменну назву — Йордан. За традицією, на Водохреще освячують воду й окроплюють нею домівки, а також занурюються в ополонку з крижаною водою. Вважається, що вода на Водохреща має цілющі властивості: “змиває” все недобре та загартовує організм. Занурення проходить у спеціально відведених місцях (ополонках), які попередньо освячують. Також у храмах освячується вода, якою вдома освячують житло та тримають як цілющу до Водохреща наступного року.

У вечір перед Водохрещем, Другий Святвечір, готують голодну кутю. Як і на безліч церковних свят, на Водохреще є власні прикмети та заборони.

Що не можна робити

Не можна, набираючи воду, лаятися з кимось чи бути на когось ображеним. Вода може втратити свої цілющі властивості від негативних думок.

Не можна занурюватися у воду без сповіді та причастя. Варто це робити тільки з чистою душею та щирим бажанням.

Не варто вживати алкоголь перед тим, як занурюватись у воду. Окрім того, що церковнослужителі кажуть, що це суперечить релігійним обрядам, медики кажуть, що це не зігріє, а навпаки може спричинити проблеми з алкоголем.

Не треба плакати на Водохреща, бо ой, хто 19 січня буде лити сльози, плакатиме до наступного свята.

Не можна прати, бо таким чином ви оскверняєте воду.

Заборонено прибирати, в’язати, шити та виконувати будь-яку домашню роботу.

Не можна ворожити, інакше наврочите біду.

Разом із Водохрещем віряни святкують свято Богоявлення Господнього.

Хоч їхня дата і збігається, але це два різних свята. Згідно зі священними переказами, коли Ісус Христос вийшов з води після обряду хрещення, небеса розкрилися і звідти опустився Святий Дух у вигляді голуба. Також з неба голос проголосив, що Христос є Сином Божим. На думку православних та греко-католицьких християн саме цього дня з’явилася Свята Трійця: Бог, Син і Святий Дух.

Іменини святкують: Андрій, Іван, Лідія, Марія.

Талісманом людей, народжених 19 січня, є яшма. З грецької мови назва цього каменю перекладається як “строкатий”. В усьому світі яшма здавна цінувалася. Навіть первісні люди використовували як прикрасу. Вважається, що камінь допомагає захищати будинок від нечистої сили і всього лихого.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...