13 січня – все про цей день, яке церковне свято, що не можна робити

Поділитися новиною

13 січня 2022 року – четвер. Українці збираються родинами для святкування Щедрого вечора або преподобної Меланії (Маланка). Потім гурти дітей та молоді ходять щедрувати. Цього дня 1936 року завершується Варшавський процес, за результатами якого Степан Бандера та 11 інших звинувачених були засуджені за приналежність до ОУН, а 2010 року Апеляційним судом Києва за поданням СБУ керівники більшовицького тоталітарного режиму були визнані винними у геноциді українського народу, Голодоморі 1932-33 років.

Також 13 січня святкують День гумової качечки. Ця неординарна подія з’явилася на батьківщині яскравої іграшки – в США. Гумова качечка має багато прихильників, які намагаються щороку святкувати цей день, а також хизуються своїми колекціями цих іграшок.Гумова качечка упродовж багатьох десятиліть використовується батьками під час ванних процедур малюка, щоб він почував себе в безпеці. Тому сьогодні багато дорослих асоціюють іграшку зі своїм щасливим дитинством.

Виготовляти гумові качечки почали в кінці XIX століття, а запатентували їх 1928 року. На той час іграшки робили важчими за сучасні, щоб вони не переверталися у воді. 1970 року Джим Герсон, американський актор, який виконував роль ляльки Ерні у відомій в США дитячій передачі “Вулиця Сезам” виконав пісню “Гумове каченя”. Цікаво, що вона навіть посіла 16 місце у хіт-параді Billboard Hot 100. Звичайно, на попит іграшки це також вплинуло позитивно.Сьогодні гумові качечки дуже популярні серед колекціонерів усього світу. І за унікальні моделі цієї іграшки вони готові віддати чималі кошти. Цікавий факт: 2001 року з’явилася інформація про те, що королева Великої Британії Єлизавета II полюбляє купатися зі своєю улюбленою гумовою качечкою. А 2013 року цю іграшку включили до американської зали слави зі статусом довготривалої популярності.

Яке свято ще в світі:

День “Зроби свою мрію реальністю”;

День Конституції в Монголії;

Корейсько-американський день в США;

Національний день без глютену в США;

Національний день персика Мельба в США;

Національний день гіперчутливості у Франції.

У церковному календарі 13 січня – Щедрий вечір, преподобної Меланії або Маланка. Це свято церковно-народне, деякі звичаї та обряди прийшли до нас ще з дохристиянських часів. Нинішнє ж свято, Щедрий вечір (переддень Старого Нового року) з’явилося в Україні через розбіжності в юліанському та григоріанському календарях.До запровадження на території нашої сучасної держави григоріанського календаря Щедрий вечір святкували перед Новим роком. Після реорганізації ця дата змістилася вперед на два тижні. За старим стилем 13 січня вшановують пам’ять преподобної Меланії. Тому свято отримало народні і церковні традиції одночасно.В дохристиянські часи слов’яни поклонялися богу порядку, сімейного статку та шлюбу, Ладо. У Ладо була дуже вродлива донька, яку звали Миланка.

Вона була заручена з Місяцем, проте її викрав підступний змій. Ця подія принесла чимало горя богу Ладо. Він сумував так сильно, що божественне світло, яке повинне було захищати людей, згасло. Богатир Васильчик пішов визволити Миланку з полону. А коли йому це вдалося, то народ з радості почав веселитися і танцювати.

Коли до України прийшло християнство, звичне свято Миланки вирішили не скасовувати, а надати йому нового змісту. Тепер 13 січня почали вшановувати пам’ять преподобної Меланії, яка народилася в знатній римській сім’ї. Ще в дитинстві дівчинка прийняла християнство, відрізнялася тим, що прагнула світлого і непорочного життя.

Проте Меланію видали заміж проти її волі за чоловіка, якого вона не кохала. Спочатку жінка намагалася навернути його також до християнської віри, але в нього була лише одна ціль – швидше отримати спадкоємців. В сім’ї народилося двоє дітей, але вони рано померли. Лише після цього чоловік Меланії також прийняв християнство і намагався жити благочестиво.

Сьогодні святкують іменини: Давид, Йосип, Михайло, Петро, Яків, Меланія.

Талісманом людей, народжених 13 січня, є онікс. Це напівдорогоцінний камінь, який є одним з різновидом кварцу. Дуже цінується у ювелірній справі завдяки своїй пластичності. Особливою онікса вважається його смугасте забарвлення. У різних народів було суперечливе ставлення до цього каменю. Дехто його боявся, інші – вважали священним. Цікавий факт: в давнину онікс використовували оратори, щоб тренувати дикцію.

Що не можна робити цього дня

13 січня заборонялося позичати гроші навіть найближчим людям, бо потім будете ходити в боргах.

Не можна лаятися та сваритися на Щедрий вечір, адже тільки мирна та спокійна атмосфера є запорукою щастя в сім’ї.

За святковий стіл не можна сідати в брудному одязі, адже тоді доля буде “ не чиста”;

Цього дня не варто тримати злобу на інших людей, якщо ви з кимось посварилися, потрібно обов’язково помиритися.

13 січня краще не виносити сміття, тому що разом з ним викинете і своє щастя.

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день:

дивилися, який сьогодні день: на вулиці сильний туман – в Новому році вас чекає щастя, а урожай буде багатим;

якщо 13 січня сильна хуртовина, буде хороший урожай горіхів;небо зоряне – будуть гриби та ягоди;

13 січня відлига, значить літо дощовим буде;якщо на Маланки місяць-молодик, то навесні ріки з берегів не вийдуть;

сонце високо стоїть – варто чекати на хороший урожай на садовину.

На свято Маланки у наших предків існувало чимало цікавих народних прикмет та повір’їв. Ніч перед днем Василя (Старим Новий роком) вважалась особливою і чарівною, тому люди намагалися загадати бажання, адже воно обов’язково здійсниться.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...