Традиції, свята, іменини – усе про сьогоднішній день

Поділитися новиною

30 грудня 2021 року – четвер. В церковному календарі вшановують пам’ять Пророка Даниїла. Пращури вірили: яка погода 30 грудня, таким буде і травень. Цього дня 1616 року в Києві виходить перша друкована книга “Часослов”, а 1999 року Конституційний Суд України визнає статті кримінального кодексу, що передбачали смертну кару, неконституційними.

До Нового року залишився 1 день.

Яке свято в Україні і світі

30 грудня в світі святкують неформальне свято – День соди. В історії людства саме гідрокарбонат натрію вважається найбільш популярною хімічною речовиною. Соду використовують в різних сферах: як в кулінарії, так і в прибиранні та навіть як засіб для боротьби зі шкідниками. Наразі невідомо, як саме виникла ідея святкувати таке свято. Але сода настільки важлива для людства, що варто присвятити їй хоча б один день в році.

Цікавий факт: природні відкладення гідрокарбонату натрію використовували ще в Стародавньому Єгипті як засіб для очищення різноманітних поверхонь. А в XVIII столітті соду використовували, щоб запобігти псуванню свіжопійманої риби.

Вперше промисловим способом соду отримали ще 1790 року завдяки винаходу хіміка Ніколя Леблана. Але розширення виробництво соди розпочалося лише через 70 років. Після того, як промисловець з Бельгії, Ернест Сольве, зумів знайти спосіб отримання соди як побічного продукту у процесі виробництва газу.

30 грудня у США святкують День бекону. Саме бекон є однією з найулюбленіших страв американців. Тому не дивно, що йому присвятили не лише велику кількість рецептів, але й цілий святковий день.

Цікавий факт про грудневе свято бекону: цей делікатес 30 грудня можна знайти не лише в м’ясних відділах магазинів, але й серед кондитерський виробів. Королем серед страв цього дня вважається бекон у шоколаді.

Ще одне цікаве свято 30 грудня – Фестиваль величезних змін в останню хвилину. Багато хто з нас в перші дні нового року обов’язково ставить перед собою різну мету: виконати певні завдання, досягти у чомусь вершин. Але якщо протягом року зволікати, то вони так і залишаються нездійсненними. Тому Фестиваль величезних змін в останню хвилину присвячений саме такій меті.Невідомо, звідки походить це оригінальне свято, але існує варіант, що до його створення підштовхнула американська кінострічка “Величезні зміни в останню хвилину” (1985 рік).

30 грудня в церковному календарі – день пам’яті пророка Даниїла й Ананії, Азарії і Мисаїла. Згідно з переказами, за 600 років до Різдва Христового Єрусалим завоював вавилонський цар Навуходоносор. Він зруйнував храм, що був споруджений Соломоном, а також відвів в полон велику кількість людей. Серед бранців були молоді хлопці: Азарій, Ананій, Даниїл та Мисаїл. Цар Навуходоносор наказав навчити цих чотирьох юнаків халдейської премудрості та виховати при своєму дворі в розкоші. Проте вони не відступили від віри та вели скромне життя, харчувалися тільки овочами та пили воду.

Святкують іменини: Антон, Макар, Лев, Ярина, Ірина, Орина.

Талісманом людей, народжених 30 грудня, є амазоніт. Це екзотичний камінь, який відрізняється ніжно-блакитним кольором. Вважається, що прикраси з амазонітом допомагають додати в життя їх власника гармонію та щастя. Вперше камінь було знайдено в Південній Америці в XVIII столітті. А свою назву він отримав на честь річки Амазонки.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...