28 грудня, свято – все про цей день, яке церковне свято, що не можна робити

Поділитися новиною

28 грудня 2021 року – вівторок. В церковному календарі – день пам’яті святого Трифона Печензького. Цього дня 1845 року в Києві створюють таємне Слов’янське товариство св. Кирила і Мефодія, а 1895 року в Парижі брати Люм’єри проводять перший у світі платний кіносеанс. Три десятки глядачів змогли переглянути десять стрічок, які були зафільмовані за допомогою винаходу Люм’єрів, що мав у собі функції камери та проектора.

До Нового року залишилося 3 дні.

28 грудня святкується Міжнародний день кіно. Ця професійне свято всіх тих, хто працює в галузі кіновиробництва. Тож не забудьте привітати своїх знайомих, друзів та рідних. Також день святкується всіма шанувальниками кіноіндустрії по всьому світі. Кінематограф з’явився ще в XIX столітті і відразу став дуже популярним. Завдяки винаходу братів Люм’єрів люди змогли перебувати в зовсім іншій реальності – по той бік екрану. Нині кіно є не лише розвагою та високим мистецтвом, але й можливістю донести до людства щось важливе.

Цікавий факт: ще 1893 року Томас Едісон показав світові свій винахід – кінетоскоп. Він дозволяв переглядати рухомі зображення, але для цього потрібно було використовувати спеціальний окуляр. Тому переглядати картинки могла лише одна людина. Проте глядачі були настільки захоплені новою можливістю, що вже за рік в США відкрили перші комерційні салони, де можна було переглядати фільми, використовуючи кінетоскопи.

Також 28 грудня святкують День календаря. Дату святкування обрали на честь видання першого календаря для звичайних людей під редакцією Якова Браса. Сталося це 1708 року. Термін “календар” має кілька трактувань:перелік днів року, які діляться на місяці та тижні;система відліку, основа якої – це цикл змін сезонів та фаз Місяця;періодичне видання, де є дні, тижні та місяці.

28 грудня святкують і День гри в карти. Цікаво, що батьківщиною гри в карти вважається саме Китай. Головною рисою будь-якої гри в карти є випадковість. Адже карти майже завжди роздаються у випадковому порядку. Тому колоду завжди потрібно перетасовувати після кожної гри.

Іменини святкують: Антоній, Гнат, Дорофій, Ігнатій, Петро, Феофіл, Симон.

Талісманом людей, народжених 28 грудня, є опал. Письменники часто порівнювали цей камінь з вулканами та феєрверками. А також дали йому цікаві імена: “Імператриця”, “Світло світу”, “Пандора”. Цікавий факт: саме опал прикрашав корону римського імператора Костянтина, який вважав, що цей камінь захищає його життя і владу.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...