«Вот я не сдержался»: школяр вдарився головою об підлогу, після вчительського стусана

Поділитися новиною

Подія сталась в школі Петрівсько-Роменської громади

Шкільні роки, назавжди закарбувались ув нашій пам’яті. Школа – це те місце, де діти отримують ще одну сім’ю – шкільну, в котрій вчителям відведена особлива місію – бути для своїх учнів справжніми прикладами для наслідування, сіяти в дитячих думках світлі, чисті, розумні помисли. Законом України «Про освіту» задекларовані обов’язки вчителів, зокрема вони особистим прикладом повинні утверджувати повагу до принципів загальнолюдської моралі: правди, справедливості, відданості, патріотизму, гуманізму, доброти, стриманості, працелюбства, поміркованості, інших доброчинностей; дотримуватися педагогічної етики, моралі, поважати гідність учня, захищати дітей, від будь-яких форм фізичного або психічного насильства.

Однак, на ділі не все так райдужно, як хотілося б кожному з тих, хто радо відправляє своє дитя до школи. Статистичні дані свідчать про те, що в як сільських так і міських школах досить часто трапляються випадки, коли вчителі у процесі так званого «виховання» ображають, цькують, залякують, а ще гірше застосовують фізичну силу проти дітей. Підтвердженням такої інформації слугують простори Інтернету, де на запит «вчитель вдарив свого учня» знайдеться, на превеликий жаль, досить багато інформації.

Прикро про це говорити, але подібні інциденти, час від часу виникають і на Гадяччині. До того ж, більшість ситуацій намагаються замовчувати, аби не привертати зайву увагу.

Так сталося і декілька днів тому у Петрівсько-Роменській громаді. Про випадок розповіла мама постраждалого хлопчика, на сторінці групи «Говорить громада» у Фейсбуці. Проте, група закрита для «чужих очей» – читати і додавати дописи в ній можуть тільки мешканці громади, або ті, кому дозволить адміністратор. До речі, кореспондент тижневика одного разу намагався вступити у цю групу, щоб бути в курсі новин громади і поширювати їх на широкий загал, але зробити цього не вдалося, бо адміністратор не підтвердив запит, лише пообіцяв «щось цікаве повідомляти». Але мабуть, випадки булінгу в Петрівсько-Роменській школі, вважають не вартими уваги громадськості…

Але зараз не про це. Звісно, знайшлися свідомі мешканці громади, які не змогли мовчати і таки повідомили редакцію. На скрін-шотах, які надіслали нам, був лист під назвою «Крик душі». Його оприлюднила у соціальній мережі  Ольга Луценко, мама хлопчика, який постраждав у школі від учительських знущань.

Далі текст без змін:

«Шановна громада!

Я хочу поділитися, розповісти про інцидент який стався 8.12.2021 року в нашій школі.

Мій син, Назар Луценко мав необережність зачепити совок з сміттям на уроці трудового навчання. Внаслідок чого піддався фізичному насиллю від вчителя В.Г. Бугайова. Поведінка вчителя обурила його однокласників і вони побігли і розповіли все директору школи. Далі конфлікт вирішувався в кабінеті Світлани Михайлівни (С. М. Білик, директор Петрівсько-Роменської школи., – авт.).

Коли мій син прийшов зі школи, а це було о 15.30. він був дуже засмучений. Я 15 хвилин допитувала, що трапилося, але він не зізнавався. Потім почав розповідати, що його штовхнув вчитель. Внаслідок чого він забив коліно і вдарився головою об підлогу.

Мене обурила поведінка вчителя. Я подзвонила до його однокласника, який підтвердив правильність слів мого сина, а ще те, що при спробі заступитися за нього, вчитель і його схопив за руку.

Подзвонила класному керівникові, але, нажаль, він їхав у автобусі і не чув мого дзвінка. Додзвонилася до Світлани Михайлівни і повідомила, що маю намір поїхати в поліцію і написати заяву. Вона запропонувала мені вирішити конфлікт зібравши і обговорити це питання під’їхавши до школи. Я відмовилася, бо не мала змоги швидко дістатися до школи і сказала: «Як тільки чоловік приїде з роботи, ми поїдемо і напишемо заяву. Так можете і повідомити Бугайова В.Г.».

Через деякий час ми мали змогу із ним поспілкуватися. Назвати це вибаченням, розкаянням не можу – «Вот я не сдержался», «Вот я сорвался», «Ані меня вивелі», «Он не слушаєтся», «Я віноват» – це слова, які говорив Віктор Григорович на моє запитання, чому він розпускає руки.

Чому пробачила? Чесно, пробачила не Вас, Віктор Григорович, а пожаліла дружину. В пам’ять про маму, за доброту і чуйне відношення Валентини Петрівни до моєї сім’ї. Сама була дружиною «горе» – вчителя.

Але потім спливли деякі факти даного інциденту. Мені, в п’ятницю, мама однокласника мого сина розповіла, що після штовхання, Віктор Григорович завів його в клас і продовжив там знущатися над ним. Крутив за голову, давив за шию. На моє питання, – «Чому?», – мій син мені не розповів, він відповів, що я однак буду винуватий і мені ніхто не повірить.

Таким методам виховання, а саме хватанням за голову і викручуванням, підвергалися його й однокласники.

Ви, Віктор Григорович, не можете здержувати своїх емоцій, ідіть на пенсію і не знущайтеся над дітьми. Так, вони діти, і інколи перегинають палицю. І мій син не янгол, але бити, штовхати і крутити за голови – це ганьба для вчителя. І непотрібна ні мені, ні моїй дитині хороша оцінка за четверть. Тій психологічній травмі, яку ви завдали моїй дитині, хороша оцінка не допоможе. А Вам ганьба».                           

Коментарів під цим дописом, скрін-шоти яких, нам також надіслали, було чимало. Більшість учасників закритої групи були шоковані ситуацією. Автору допису, матері постраждалого учня, радили звертатися до адміністрації школи чи відділу освіти, щоб розібратися в інциденті.

Також нам потрапили на очі коментарі дружини вчителя, який фігурує у скарзі, Валентини Бугайової (до речі, це голова громади). Вона має кардинально протилежну думку відносно того, що сталося – впевнена, що вчителя спровокували, висипавши йому на плече сміття. У той же час вважає його хорошим педагогом, підтвердженням чого є подяки від учнів, яких він виховав.

Натомість, Ольга Луценко вважає, що історія із висипаним на плече сміттям – вигадана і це, нібито, підтверджують інші учні.

Як стало відомо згодом, через кілька днів після інциденту, мама постраждалого хлопчика таки звернулася до правоохоронних органів із заявою. Поліцейські приїхали і опитали причетних. Тепер справою займається прокуратура.

У більшості подібних випадків, як свідчить практика,  керівництво шкіл, як правило, або виправдовують свого колегу, звинувачуючи у всьому, що сталось дитину, або ж звільняють такого працівника, щоб уникнути зайвого галасу. Минулої п’ятниці, в школі мали відбутися загальношкільні батьківські збори, адже виявилося, що у навчальному закладі це не єдиний подібний випадок. Проте, як повідомляє джерело вчитель на збори не з’явився, наразі він нібито знаходиться на «лікарняному»…

А от у постраждалого хлопчика, через стрес, нажаль, погіршилось самопочуття. 

Чим закінчиться історія – спробуємо розповісти у наступних номерах тижневика.

Підготувала О.Кириченко

Скрін-шоти оприлюдненого і використаного у публікації допису знаходяться у редакції.   

LIVE OFFLINE
track image
Loading...