15 грудня – яке сьогодні свято?

Поділитися новиною

15 грудня в Україні День працівників суду, у світі святкують День чаю, а у православних – День пам’яті пророка Авакума.

День працівників суду

Сьогодні в Україні відзначають День працівників суду. Свято встановлене Указом Президента від 8 грудня 2000 року “з огляду на роль судів у забезпеченні захисту прав і свобод людини та громадянина, у затвердженні принципу верховенства права та розвитку та зміцненні України як демократичної, правової держави”.

Саме 15 грудня 1917 року в Українській Народній Республіці було створено найвищий судовий орган – Генеральний суд. Перше його засідання відбулося 15 січня 1918 року, тоді як апеляційні суди розпочали виконання своїх обов’язків лише наприкінці квітня 1918 року.

Міжнародний день чаю

Щорічно 15 грудня у всіх країнах, що утримують статус провідних світових виробників чаю, відзначається свято одного з прадавніх і найбільш корисних напоїв на Землі.

Мета свята – привернення уваги урядів і громадян до проблем продажу чаю, взаємозв’язку між продажем чаю і станом працівників чайних виробництв, невеликих виробників та споживачів. Ну і, звичайно ж, популяризація цього напою.

Рішення відзначати Міжнародний день чаю саме 15 грудня було ухвалено після неодноразового обговорення у багатьох міжнародних організаціях та профспілках, під час Всесвітнього громадського форуму, що проходив у 2004 році у Мумбаї (Індія) та у 2005 році у Порту-Алеґрі (Бразилія). Саме в цей день було оприлюднено Світову Декларацію Прав працівників чайної індустрії.

Церковне свято. Святий пророк Авакум

Православна церква 15 грудня вшановує пам’ять пророка Авакума – восьмого з дванадцяти малих пророків.

Відомостей про його життя збереглося небагато. Однак, за переказами, Авакум жив при взятті Єрусалиму і лише два роки не дожив до того часу, як євреї повернулися з єгипетського полону.

Також є розповідь про те, що саме Авакум приносив їжу пророку Данилові, який був кинутий у рів разом із левами. Загальновідома книга пророцтв, написана Авакумом, що складається з трьох частин.

Іменини: Маргарита, Андрій, Борис, Володимир, Іван, Кирило, Марія, Матвій, Микола, Сергій, Степан, Тамара

LIVE OFFLINE
track image
Loading...