Лише повіяв вітер – згоріли прилади

Поділитися новиною

«БЕЗПЕРЕБІЙНИК» У КОЖНУ ОСЕЛЮ

Погодні умови – частина життя людини. Ми навчились пристосовуватись майже до всього, що приготувала для нас матінка-природа. Неможливо перелічити всі ті пристрої чи конструкції, які придумало людство, щоб адаптуватись до природніх явищ. Розвиток технологій несе за собою розвиток елементів захисту цих самих технологій, що закономірно. В першу чергу, людина хоче надати максимальну стабільність основним ресурсам: вода, електроенергія, тепло. Якщо ж для водо та теплопостачання, можна використати нові, більш стійкі або тепло ізолюючі сплави. То для подачі електроенергії у Гадячі, як і у більшості пострадянських міст, використовують звичайне дротове з’єднання.

На даний момент в Україні використовуються ті ж самі електромережі, які будувались ще до незалежності (якщо бути точним, дата введення в експлуатацію 1985 рік). Десь відбулась модернізація, десь відбулась заміна, але в цілому вся система застаріла. Коли ця мережа будувалась, в будинку було буквально декілька електроприладів – на даний момент лише декілька речей в житловому приміщені не підключаються до електромережі. І, якщо в момент стабільної роботи навантаження на систему не так помітно, то під час погодних явищ ця картина змінюється кардинально.

Нещодавно в Гадячі дощило та був вітер. Назвати його сильним не можна, на пам’яті міста сотні випадків набагато сильнішого вітру, який ламав дерева та зривав покрівлі з дахів. Власники стабілізаторів напруги могли спостерігати таке явище, як стрибки напруги від 100 В до 250 В. Як наслідок, від роботи з такою напругою – згоріла побутова техніка. Деякі прилади, навіть не були увімкнені, а просто були підключені до електромережі. Як зазначив майстер по ремонту техніки: «За два дні на ремонт принесли багато приладів, навіть утворилась велика черга. В основному у всіх одна причина – стрибки напруги». В приміщенні редакції також виникла проблема, через перебої напруги зникла фаза, тому частина приміщення залишилась взагалі без електроенергії.

Хто ж винуватий?

Уцьому ж випадку винного знайти не вийде. Природні явища – непоборні сили, які впливають на людські життя. Навіть в контрактах страхування є пункт про можливі природні явища та їх наслідки, за які не буде призначеного відповідального, окрім власника. В нашому випадку ми вимушені просто пристосовуватись, не користуватись та від’єднувати прилади від електромережі під час негоди.

Так, мережа застаріла і її потрібно змінювати, але це колосальні кошти. Власником електромереж на Гадяччині є АТ «Полтаваобленерго». На сайті акціонерного товариства зазначений план розвитку та підтримання електромереж на 5 років. Ознайомитись з ним може кожен бажаючий, хто користується інтернетом та подужає 309 сторінок технічного тексту. В тексті зазначено, що середній коефіцієнт навантаження не перевищує 20%, а прогнозований максимум навантаження в 2024 році мережі можуть легко подолати і зараз. Тобто план не передбачає масової модернізації системи. Також в тексті можна зайти пункти, де позначені об’єкти які потребують нових підстанцій чи оновлення мереж. Гадяча або території колишнього району там немає.

Шукати винних у міській раді також немає сенсу.

Робимо висновки

Електроенергія один з найнеобхідніших ресурсів для комфортного життя людини. Зараз все працює від мережі: від опалювача до чайника, від пилососа до зубної щітки. Значний ріст кількості приладів створює навантаження на систему і ми, прості смертні, не можемо з цим нічого зробити. Максимум – це колективні локальні звернення до місцевого постачальника енергії, щоб модернізували чи відремонтували конкретну ділянку мережі. Ніхто не буде робити масштабні ремонти через кілька десятків згорілих приладів і з цим потрібно змиритись. Ми можемо тільки слідкувати за своїми приладами, які купуємо за свій кошт та розумно ними розпоряджатись. Врятує безперебійник чи стабілізатор напруги, але не всім «по – карману».

Влад Лидзарь

LIVE OFFLINE
track image
Loading...