Розмова Байдена і Путіна. Версія Білого дому і Кремля

Поділитися новиною

7 грудня президенти США й Росії – Джо Байден і Володимир Путін – провели переговори у форматі відеоконференції, в закритому форматі. Їхня друга зустріч відбулася на тлі зростання даних про скупчення російських військ на кордоні з Україною.

Уперше Байден і Путін зустрілись у Женеві 16 червня. Це була перша їхня зустріч у статусах очільників держав, перемовини відбувалися у закритому режимі. На підсумкових пресконференціях лідери США та Росії заявили, зокрема, про “теплу атмосферу” та домовленності щодо “стратегічної стабільності”.

Онлайнова зустріч Байдена і Путіна тривала близько двох годин.

Про що говорили: версія США

Як повідомила пресслужба Білого дому за підсумками переговорів, Байден “висловив глибоку стурбованість США і європейських союзників щодо ескалації Росією сили довкола України”.

Також американський президент заявив, що США і союзники запровадять “рішучі економічні та інші заходи” у разі військової ескалації, підтвердив підтримку територіальної цілісності та суверенітету України і закликав до деескалації та повернення до дипломатичних засобів вирішення ситуації.

Крім того, стверджують у Білому домі, Байден і Путін домовилися продовжити діалог на рівні своїх команд, причому США здійснюватимуть його “в тісній співпраці зі своїми союзниками і партнерами”. Зокрема очікується, що президент США проведе обговорення з лідерами європейських країн і президентом України Володимиром Зеленським.

Крім того, Байден і Путін обговорили діалог США та РФ із питань стратегічної стабільності, питання кібербезпеки й спільну роботу щодо ядерної програми Ірану.

Після зустрічі Байдена й Путіна заступниця держсекретаря США Вікторія Нуланд заявила, що санкції проти РФ у разі вторгнення в Україну означатимуть її “фактичну ізоляцію від міжнародної фінансової системи”.

Про що говорили: версія Росії

За повідомленням Кремля, Путін заявив про нібито “деструктивну лінію Києва, спрямовану на повний демонтаж Мінських угод і домовленостей, досягнутих у Нормандському форматі”. Він також закликав “не перекладати відповідальність” за ескалацію “на плечі Росії”.

За словами Путіна, НАТО “вживає небезпечні спроби освоєння української території” та попрохав “юридично зафіксованих гарантій, які виключають розширення НАТО у східному напрямку і розміщення в сусідніх із Росією державах ударних наступальних систем озброєнь”.

Водночас радник Байдена з національної безпеки Джейк Салліван запевнив, що президент США “не робив жодного зобов’язання і не давав жодної гарантії”, пов’язаної з нерозширенням Північноатлантичного Альянсу.

Що стосується інших питань порядку денного, лідери Росії та США домовилися продовжити співпрацю у сфері кібербезпеки й щодо переговорів про ядерну програму Ірану. Крім того, Путін запропонував “обнулити” обмеження на наймання дипломатичного персоналу, запроваджені Вашингтоном і Москвою.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...