Збройним силам України – 30!

Поділитися новиною

Цей День приурочений до дати прийняття Закону незалежної України від 6 грудня 1991 року «Про Збройні Сили України». А саме свято з’явилось цього ж дня в 1993 році. Волею випадку чи збігом обставин, саме у дату початку Першого зимового походу в 1919 році парламент вже незалежної України прийняв закони «Про оборону України» і «Про Збройні Сили України», які мали стати продовжувачами славних бойових традицій українського війська, зокрема і Армії УНР. У цей же день було затверджено текст військової присяги.

Кого вітають

Українці, 6 грудня, вітають військовослужбовців усіх видів військ у складі ЗСУ: Сухопутних, Повітряних, Військово-морських сил, Десантно-штурмових військ та Сил спеціальних операцій (були утворені в 2015 році на тлі російської військової агресії проти України). У структуру Сухопутних військ входить армійська авіація і аеромобільні війська, механізовані і танкові війська, ракетні війська і артилерія, високомобільні десантні війська і Війська протиповітряної оборони. У структуру Повітряних сил включені винищувальна і штурмова авіація, розвідувальна, транспортна і бомбардувальна авіація, зенітно-ракетні та радіотехнічні війська.

Також до складу ЗСУ входять такі підрозділи, як війська територіальної оборони, військова служба правопорядку, медична служба, капеланство, юридична служба та соціально-психологічна служба.

Історія створення армії

У 1991 році, з набуттям незалежності в нашій країні була затверджена Концепція оборони і будівництва збройних сил, згідно з якою в майбутньому наша країна повинна була стати військово-нейтральною, позаблоковою та без’ядерною. Тоді і почалося формування нової національної армії, а в 1993 році у військових з’явився власний професійне свято.

Втім, перші спроби створення військових формувань для захисту українського народу були зроблені ще на початку XX століття. Так, в роки Першої світової війни діяли легіони Українських січових стрільців (УСС), які включали активістів кількох організацій Галичини (Сокіл, Січ, Пласт). У 1917 році була створена армія Української Народної Республіки. Після падіння Російської Імперії на українських землях діяли військові організації Вільного козацтва, УПА Нестора Махна, Українська Галицька армія та Червоне козацтво. Після розвалу Радянського Союзу українська армія була однією з найсильніших у Європі, а чисельність військового складу становила 980 тисяч осіб.

Із 2014 року по сьогодні

Навесні 2014-го українські війська були приведені в повну бойову готовність, у березні була оголошена мобілізація, а на територіях Донецької та Луганської областей почалася антитерористична операція.

Величезну допомогу ЗСУ надавали добровольчі батальйони та волонтери, бо армія виявилася непідготовленою до агресивних військових дій з боку РФ. Події показали гостру необхідність зміцнення обороноздатності нашої країни та проведення реформ, і цей рік став переломним в історії української армії. Протягом 2015 року ЗСУ відновили свою боєздатність, отримали досвід, був істотно збільшений парк військової техніки.

Україна відмовилася від позаблокового статусу та оголосила про свої наміри про вступ до НАТО.

У січні 2016 р. створені Сили спеціальних операцій – окремий рід сил Збройних Сил України. До їхнього складу увійшли 2 полки спеціального призначення та низка інших частин, у тому числі центри інформаційно-психологічних операцій та навчальний центр. Значно зріс бойовий потенціал Десантно-штурмових військ, які теж мають статус окремого роду військ. У їхньому складі зараз налічується п’ять бригад (повітряно-десантна і 4 десантно-штурмові), низка частин підтримки і забезпечення.

Зростає боєздатність Повітряних Сил. Зараз у їхньому складі створені 4 повітряні командування, налічується 7 бригад тактичної авіації, 3 – транспортної, 1 – навчальної, полк дистанційно-керованих літальних апаратів, а також зенітно – ракетні бригади.

Відбудовуються Військово-Морські Сили. У їх складі є три військово-морські бази, бригади надводних кораблів та кілька окремих дивізіонів. Також до складу ВМС входить бригада морської авіації і командування морської піхоти, артилерійська бригада, реактивно-артилерійський полк та інші частини.

На озброєння надходять нові й модернізовані взірці військової техніки українського виробництва: бронетранспортери БТР-3Е, БТР-4, “Дозор-Б”, танки “Булат” та “Оплот”, протитанкові ракетні комплекси “Стугна” та ін. Значна увага звертається на створення «ракетного щита», як засобу стримування потенційного агресора.

Суттєве значення для підвищення боєздатності Збройних Сил України мають поставки сучасної техніки з-за кордону. Зокрема, США після початку російської агресії передали Україні радари контрбатарейної боротьби, розвідувальні авіаційні комплекси “Рейвен”, патрульні катери типу “Айленд” та іншу техніку. Розширюється військово-технічне співробітництво з Великою Британією, Туреччиною та низкою інших країн.

Останні роки, державними установами створюються інформаційні посили для розуміння, що таке День Українського війська, на противагу святкуванню кальки радянського свята.

Крім цього, 6 грудня – свято пам’яті тисяч відважних воїнів, які віддали свої життя за незалежність, волю, суверенність та неподільність нашої держави. Ніколи не забути нам героїчних подвигів наших прадідів в ім’я України, їх щирої любові до рідної землі та безмежної відданості своїй Батьківщині.

Проте День Збройних сил України — це насамперед свято на честь тих, хто нині захищає територію нашої країни від ворогів, піклується про безпеку та зміцнення обороноздатності Української держави. Це свято хоробрих, завдяки незламному духу яких наша країна досі лишається суверенною, незалежною державою.

Звертаємось до солдатів і офіцерів, які щодня щиро, вірою і правдою служать Українському народові. Українське військо сильне вами. Тож прийміть щирі вітання з Днем Збройних Сил України!

Козацької мужності, дідівської гідності, батьківської мудрості, незламної сили волі та віри у власні сили.

Слава Україні!

Влад Лидзарь.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...