Безпечна Полтавщина: на дорогах Миргородщини встановлять 9 відеовузлів

Поділитися новиною

Всесвітня організація охорони здоров’я повідомляє – щороку, в результаті ДТП у світі гине майже 1,3 мільйона людей. В Україні, щодня в дорожньо-транспортних пригодах помирає 9 громадян, а 83 — отримують травми. Дорожньо-транспортний травматизм є провідною причиною смертності серед дітей та молодих людей віком від 5 до 29 років

.За даними Департаменту патрульної поліції, протягом минулого року сталося 38 768 ДТП, а 9 999 призвели до загибелі і травмування людей: 11 411 – отримали травми, 1 776 — загинули. Цього року цифра в рази збільшилась – сталося 154 480 ДТП, із них 20 365 – із потерпілими або загиблими. На кінець жовтня в ДТП загинули 2 592 людини (серед них 157 — діти), майже 25 тисяч осіб травмувалися (серед них 3 388 — неповнолітні).

На Полтавщині статистика також невтішна – у січні-жовтні поточного року сталися понад 3,8 тис. ДТП, в яких загинули 109 осіб та 1066 травмувалися.

Найпоширенішою причиною автопригод назвали порушення швидкісного режиму – понад 40% усіх аварій із потерпілими і загиблими. Серед інших причини – порушення правил маневрування, правил проїзду перехресть та пішохідних переходів, а також недотримання безпечної дистанції. До речі, експерти довели, що саме рух на швидкості значно підвищує ймовірність аварії і тяжкість її наслідків – навіть коли швидкість перевищують на 1%, ризик смертельної аварії збільшується на 4%. Так само, пропорційно із підвищенням швидкості автомобіля, зростає ризик загинути у дорожньо-транспортній пригоді будучи пасажиром. Імовірність смерті пішохода, якого збило авто, що рухається зі швидкістю 65 км/год, у 4,5 рази вище в порівнянні зі швидкістю 50 км/год.

У той же час, правоохоронці стверджують, що кількість смертей на дорогах України знижується у наслідок впровадження інноваційних технологій:

«Ми проаналізували річну статистику роботи камер, які були запущені першими, і саме у цих місцях має місце зниження ДТП із потерпілими і загиблими майже утричі. Тобто, якщо у попередні роки на цих місцях у сукупності траплялося у середньому 123 ДТП із потерпілими й загиблими, то наразі їх трапляється 44», – розповів заступник голови департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький.

На дорогах України зараз працюють 236 камер автоматичної фіксації. У подальшому в МВС планують збільшення кількості камер до двох тисяч.

Реалізація найбільшого проекту із цифровізації регіону, першої в області системи централізованого відеоспостереження, триває і на Полтавщині. І запрацювати повноцінно вона повинна уже до кінця 2021-го року. Це 119 відеокамер, за допомогою яких виявлятимуть, зокрема, порушення правил дорожнього руху та відстежуватимуть різні події. Нині такі пристрої у регіоні працюють у тестовому режимі, їх встановили у Решетилівській, Пришибській та Терешківській громадах. Камери на дорогах обласного значення почали облаштовувати з початку листопада. Загалом же таких відеовузлів мають облаштувати 42. У Полтавському районі – 16, у Миргородському районі – 9, у Лубенському районі – 9, у Кременчуцькому районі – 8.

«Комплексні відеовузли, куди входять дві-три камери, які вже комплексно збирають інформацію і передають до хмарної інформаційної системи. У кожній є свій функціонал. Деякі камери тільки оглядові та лише транслюють інформацію. А деякі – можуть реєструвати номерні знаки, колір та марку автомобіля, рух та швидкість транспорту. Надалі кількість відеовузлів плануємо збільшити», – повідомляє заступник голови Полтавської ОДА Ігор Панченко.

«Використання таких камер набагато спрощує роботу завдяки тому, що можна оперативно простежити, по яких вулицях рухається конкретний транспортний засіб у разі його викрадення. Або дуже часто таке буває, що зник з місця аварії і саме за допомогою таких камер патрульні потім знаходять водіїв, адже видно, куди він рухався і де саме повертав», – розповіла речниця патрульної поліції Полтавщини Наталія Костильва.

До речі, зараз усе відеоспостереження в області фактично працює порізно. Проте надалі, систему централізують, тому, крім відеовузлів, до неї зможуть доєднатися будь-які камери, які відповідатимуть необхідним технічним вимогам. Це, наприклад, камери територіальних громад, будь-яких установ і організацій або навіть камери, які встановлені на будинку чи подвір’ї простих громадян.Інформація із усіх приєднаних камер надходитиме до моніторингових центрів у Головному управлінні Нацполіції в Полтавській області та в Полтавській ОДА. Зберігатиметься інформація протягом трьох місяців. В перспективі ця система може інтегруватися до загальнонаціональної мережі безпеки, що дасть змогу об’єднати декілька областей в одну державну мережу. Тому, зараз усім громадам саме час попрацювати над впровадженням систем відеоспостереження вулиць.

За неофіційною інформацією, камери відео фіксації швидкості руху також встановлені і на дорозі «Гадяч-Полтава». Зокрема, у Шилівці (Зіньківська громада) та Диканьці. Автомобілісти, які рухаються у цьому напрямку, стверджують, що уже встигли отримати листи із повідомленнями про перевищення допустимої швидкості руху. Штрафується перевищення швидкості на 20 і більше км. Ще 3 км – похибка приладу. За перевищення більш ніж на 20 км / год – 255 грн; за перевищення швидкості більш ніж на 50 км / год – 510 грн. Оскаржити штраф можна протягом 10 днів. Якщо ж штраф не був сплачений протягом 30 днів, то його сума подвоюється і передається до суду для примусового виконання. На транспортний засіб можуть накласти арешт і боржник втратити право вільно розпоряджатися своїм майном.Сплатити штраф за порушення ПДР можна: по QR-коду на першій сторінці постанови;через електронний кабінет водія на сайті МВС; в додатку «Дія»; за допомогою платіжних систем і сервісів; у банку.

До речі, однією із складових системи «Безпечна Полтавщина» є платформа для зберігання інформації. Необхідні сервери вже привезли з-за кордону, змонтували та встановили програмне забезпечення. До наявних серверів можна додавати накопичувачі пам’яті.«Безпечну Полтавщину» створюють коштом обласного бюджету. Реалізують проект у межах Стратегії розвитку області на 2021-2027 роки, яку презентували на початку цього року. З обласного бюджету на це спрямували 11 мільйонів гривень. Нині такі системи спостереження є у Харківській, Київській, Сумській та Дніпропетровській областях.

Підготувала Оксана Кириченко.

Нагадаємо, що згідно офіційної статистики Департаменту комунікації МВС України, всього за 2021 рік на підставі зафіксованих комплексами порушень правил дорожнього руху було складено понад 3 млн. постанов, з яких сплачено понад 2,5 млн. Загальна сума сплачених штрафів склала 500 млн грн.Крім того, з’явилася загальна статистика викликів та статистика з керування транспортними засобами у стані сп’яніння. За 10 місяців 2021 року підрозділами Національної поліції України опрацьовано понад 4 млн 300 тисяч викликів на лінію 102. Складено понад 4 млн 500 тисяч адміністративних матеріалів, серед яких 113 тисяч – з управління у стані сп’яніння.Також збільшилась кількість позитивних наслідків судового розгляду адміністративних матеріалів щодо управління у стані сп’яніння. Їх розглянуто понад 60 тисяч та у 22 випадках вже відбулося застосування таких санкцій, як безоплатне вилучення транспортних засобів. 48 разів платно вилучено транспортні засоби, у 203 випадках застосовано адміністративний арешт. Це наслідки тих позитивних змін, які були ухвалені згідно законопроекту №2695.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...