Все про 28 листопада, церковне свято, що не можна робити

Поділитися новиною

28 листопада 2021 року – неділя. В цей день в 1520 році португальський мореплавець Фернан Магеллан зміг подолати одну з найнебезпечніших проток на півдні Америки (яка сьогодні носить його ім’я) та увійти в води Тихого океану, а в 2006 році Верховна Рада України приймає закон “Про Голодомор 1932-1933 років в Україні”, тим самим визнавши геноцид проти українського народу.

До Нового року залишається 33 дні.

Яке свято в Україні і світі

28 листопада в Україні святкується День працівника системи фінансового моніторингу. Тому, якщо ви задумалися, яке сьогодні професійне свято, варто привітати всіх, хто причетний до цієї професії. Дата була встановлена президентом Володимиром Зеленським в 2020 році. Метою свята є показати той великий внесок, працівників системи фінансового моніторингу в утвердженні статусу нашої країни як надійного партнера на міжнародній арені.

Останньої неділі листопада щороку святкують Міжнародний день Біблії. В 2021 році свято припадає на 28 листопада. А далі слідує ще й Міжнародний тиждень Біблії, на якому проводяться читання Святого Письма. Саме Біблія з давніх-давен вважається лідером за кількістю видань у всьому світі.

Офіційно день запровадили в 1940 році. Саме тоді група американських бізнесменів створила біблійну організацію. В цей час у світі розквітав фашизм, йшла Друга Світова війна, тому у новоствореної організації була важлива мета – відвернути увагу американських громадян від жахів, що відбувалися в Європі.

Також саме 28 листопада у православних християн починається Різдвяний піст, який триває 40 днів – до 6 січня. В церковному статуті він носить назву Чотиридесятниця, а в народі називається Пилипів піст. Мета посту – підготуватися до святкування Різдва Христова, що є одним з найбільших релігійних свят. Під час Різдвяного посту забороняється їсти м’ясо, молочні продукти та яйця. А в понеділок, середу та п’ятницю навіть дозволяється ласувати рибою, вином і олією. Тому Різдвяний піст не вважається дуже суворим.

А єврейський народ 28 листопада починає святкувати Хануку, яка триває 8 днів і має ще одну назву “Хаг Урим” (Свято Вогнів). З’явилася Ханука ще в 2 столітті. Це свято є днем пам’яті про звільнення і очищення Храму після перемоги Хасмонеїв під час повстання проти царя Антіоха IV.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 28 листопада

Іменини у: Маркел, Хома, Гурій, Микита, Пилип, Матвій, Григорій, Степан, Сергій, Микола, Петро, Дмитро, Михайло, Іван, Варвара.Талісманом людей, народжених 28 листопада, є бірюза. Давній небесно-блакитний камінь є символом вічного кохання. В древності вірили, той, хто носить прикраси з бірюзою, буде збільшувати свої доходи. Але тільки. якщо помисли його чисті. Цікавий факт – на Тибеті бірюзу вважали живою істотою.

Що не можна робити в цей день

28 листопада православні християни припиняють вживати в їжу м’ясо, молочні продукти до 6 січня.Категорично заборонялося в цей день лаятися не лише з рідними, але й чужими людьми.28 листопада наші предки намагалися не скупитися, допомагати нужденним, роздавати дрібні речі, подавати милостиню.Не варто влаштовувати гучних гулянь, святкувань.28 листопада не можна слухати музику гучно, потрібно день провести у роздумах.

Народні прикмети

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на завтрашній день:ТАКОЖ ЧИТАЙТЕСвяткування Нового року: як привернути щастя, кохання і гроші в Новому 2022 роціСвяткування Нового року: як привернути щастя, кохання і гроші в Новому 2022 роцідивилися, який сьогодні день: якщо вже лежить сніг, до весни він буде лежати;на землі лежить багато снігу – наступного року буде гарний врожай;28 листопада сильний вітер, значить до Миколи (19 грудня) можна чекати неспокійної погоди;голосно іржуть коні – це хороший знак;якщо 28 листопада погода похмура, але тепла, травень наступного року буде негожим;якщо вдарив мороз, значить зникне нечиста сила;28 листопада викупався в лазні – будеш щасливим весь рік.Наші пращури казали, що на Пилипівський піст день лише до обіду. Воно і не дивно, адже в 28 листопада, в кінці осені, дні стають все корочше і сонце сідає дуже рано. В цей день намагалися приділяти особливу увагу коням. Проводилися різні обряди, щоб ці тварини були здоровими.28 листопада жінки ставили ікону Гурія у хаті і ставили за нею кусочок ладану. Вважалося, якщо чоловік погано ставиться до своєї дружини, в цей день вона повинна помолитися перед іконою. Так як 28 листопада часто стояла сира погода, а на дорогах було брудно, в народі казали: “Гурій приїхав на рябій кобилі”.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...