Black friday – дні грандіозних знижок та розпродажів

Поділитися новиною

Чорна п’ятниця – довгоочікуваний день для всіх шопоголіків. Обсяги продажів цього дня зростають не лише у торговельно-сервісній мережі, а й у інтернет-магазинах. Основні знижки, зазвичай, діятимуть три дні. Тому краще заздалегідь обміркувати, що плануєте купувати, щоб все встигнути і на емоціях не схопити зайве.

Mи зібрали більше корисної інформації про Чорну п’ятницю.

Що це таке і коли початок знижок

Розпродаж на чорну п’ятницю в Україні почали проводити з 2013 року. Найбільші знижки організовують інтернет-магазини. Можна розраховувати на 20-70% економії, а деякі товари досягають знижок навіть у 90%.

Чорна п’ятниця 2021 року в Україні стартує 26 листопада о 00:00, а закінчення тотальних знижок заплановано на 28 листопада 23:59. Саме в ці дні відбувається активний період покупок. Але деякі бренди можуть продовжити розпродаж у разі залишків.

Трохи історії

Традиції влаштовувати розпродажі цього дня зародилися в XIX столітті в штаті Філадельфія в США. Водії, які стояли у величезних пробках, коли всі роз’їжджалися після Дня подяки, дали назву Black Friday.

Згодом трактування набуло позитивного сенсу і його пов’язали з ідіомою «in the black», що в перекладі «позитивний баланс» (протилежність «in the red»). Це означає, що цього дня продавці «вийдуть у плюс». Справа в тому, що в американському бухобліку прибуток записується чорним кольором, а збиток – червоним.

Традиція, що виникла у Штатах понад 100 років тому, поширилася на весь світ, включаючи Україну. Наприкінці листопада багато роздрібних та онлайн-магазинів влаштовують величезні розпродажі.

У США знижки для покупців досягають 90%, при цьому вони діють лише для першої десятки бажаючих придбати товар, а то й менше. Це й обумовлено таким божевільним бажанням «урвати» товар у Чорну п’ятницю. Багато працівників у цей день навіть беруть відгул. Магазини, як правило, відкриваються дуже рано вранці або навіть уночі. Найпоширенішими товарами придбання цього дня є одяг та побутова техніка.

Європейська Чорна п’ятниця трохи відрізняється від американської. Оскільки в Європі не відзначають День подяки, то розпродаж тут починається за два тижні до Різдва.

Китайським бізнесменам тільки дай привід зробити знижку. Звичайно Чорну п’ятницю вони не можуть оминути. Тільки тут відчуття знижок не таке гостре, бо напередодні ціни спочатку підвищують, а потім знижують.

Україна лише починає приживатися до класичних світових традицій. Хоча є такі магазини на Чорну п’ятницю в Україні, які спочатку збільшують цінник, а потім знижують. Усе це заважає плановій організації покупок.

Як зазвичай минає Black Friday

Покупці з ранку йдуть до магазинів, щоб придбати собі товар у кілька разів дешевше, ніж він коштував ще вчора. Найбільші знижки на техніку. Але це не означає, що всі товари продають зі знижкою. Часто буває так, що реально дешевих речей завозять зовсім небагато. Саме тому, щоб запобігти божевільному ажіотажу, цього дня біля великих супермаркетів чергує поліція.

Маркетологи зазвичай критикують цей день, засуджуючи представників магазину, що не всі знижки реальні. Подейкують, що ціни спочатку «накручують», а в день Чорної п’ятниці їх знижують, щоб потім продати з великою «знижкою», яка в результаті дає початкову ціну.

Коли розпочнуться розпродажі на інтернет-майданчиках та в магазинах:

1. AliExpress – знижки на цій платформі починаються 26 листопада. Знижка буде до 70% на різні категорії товарів, такі як: все для дому, саду та городу; побутова техніка;

електроніка; косметика; спортивні та автотовари; іграшки та інше для дітей

Розпродаж триватиме 4 дні. До речі, в AliExpress часто розігрують купони і промокоди, які дозволяють покупцям значно економити кошти.

2. Rozetka – акції триватимуть з 26 по 29 листопада.

3. Фокстрот – знижки діють ще з 21 листопада. Також, на сайті компанії можна знайти промокод та отримати знижку 35%. Там можна придбати побутову техніку та електроніку.

4. Eva – вже оголосила старт знижок. Магазин пропонує знижки на побутову хімію, дитячі товари, парфумерію та доглядову косметику. Знижки на продукцію становитимуть від 30 до 80%.

5. Алло – розпродажі почалися17 листопада та триватимуть до 28 числа.

6. Цитрус – знижки діють протягом тижня 22-29 листопада.

Правила покупок

№1. Складіть список

Це дасть орієнтир на покупку і не дасть на емоціях купити зайве. Розділіть список на дві частини: у першій мають бути короткострокові цілі, а у другій – довгострокові. Для цього розберіть свій гардероб і зрозумійте, яких речей вам не вистачає – їх і треба купити в першу чергу. Або, може, у вас зламалось щось із техніки.   

№2. Визначте бюджет

Вирішіть, скільки грошей ви готові витратити без шкоди для сімейного бюджету. Від цієї суми переведіть 80% на платіжну картку, а 20% залиште готівкою. І ніколи не купуйте в кредит – на кошти, яких у вас зараз немає.

№3. Перевірте ціни

Порівняйте ціни у магазинах та на різних сайтах і тоді ви зможете придбати товар за найвигіднішою ціною. Іноді продавці використовують такий метод, коли заманюють покупців знижками, а насправді виявляється, що товару немає, або його вартість завищили перед розпродажем.

№4. Складіть маршрутну карту магазинів

Щоб не витрачати багато часу на обхід усіх магазинів, заздалегідь підберіть онлайн та офлайн-майданчики, які вже заявили про свою участь у Чорній п’ятниці. Їх можна переглянути на сайті blackfriday-ukraine.com.ua.

№5. Почніть із «люксу»

Цього дня можна собі дозволити купити речі, на які у звичайні дні рука не піднімається. У «п’ятницю» можна знайти універсальні речі, які завжди в моді.

Почніть шопінг з дорожчих магазинів, на які давно заглядалися, а потім вже переходьте до недорогих магазинів із шаленими знижками. Ці магазини не лише «з’їдять» ваші гроші, а й сили для подальших покупок.

№6. Користуйтесь кешбеком

Він допоможе повернути частину витрачених на купівлю грошей. Вивчіть кешбек-пропозиції вашого банку. У середньому собі на рахунок можна повернути від 1% до 30%.

№7. Використовуйте промокоди

Ці «таємні шрифти» від магазинів на Чорну п’ятницю можна знайти на партнерських сайтах-агрегаторах або у спільнотах у соцмережах.

Що найкраще купувати ?

Найвигідніша економія виходить, якщо купити щось із побутової техніки, ювелірних прикрас чи гаджетів. За словами фахівців, найбільше на Чорну п’ятницю купують електроніку.

Цікаві факти

Спочатку термін «чорна п’ятниця» був пов’язаний з обвалом фондового ринку США. 1869 року двоє чоловіків зі сфери фінансів намагалися змовитися проти ринку золота, щоб отримати прибуток. Їхня схема викликала крах ринку і країна ще кілька років не могла прийти у вихідний стан.

Поки одні беруть вихідний на BlackFriday, для сантехніків цей день найбільш завантажений.

Кожен другий учасник «п’ятниці» зізнається, що ходить на шопінг через інтерес до хаосу та безладу.

Після Чорної п’ятниці настає продовження шалених знижок – «Кіберпонеділок». Цього дня знижки пропонують більшість IT-компаній.

Окрім техніки та ювелірних прикрас, найбільш продаваним товаром у цей день вважаються піжами.

Розпродаж Чорної п’ятниці – це не гарантовані подарунки, а скоріше лотерея. Тому варто докласти деяких зусиль, щоб вигідно придбати товар. Адже покупці цінують товар більше, якщо відчувають його нестачу. Пам’ятайте, що вигода – це коли вам товар потрібний, навіть без знижки.

Підготувала Оксана Кириченко.

LIVE OFFLINE
track image
Loading...